Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Nova socialna zakonodaja

DATUM OBJAVE 01. december 2011
VIR Mestna občina Nova Gorica

NOVA SOCIALNA ZAKONODAJA

Občanke in občane obveščamo o novostih pri uveljavljanju znižanega plačila vrtca in pridobitve pravice do plačila obveznega zdravstvenega zavarovanja od 01.01.2012 dalje.

Skladno z Zakonom o uveljavitvi pravic iz javnih sredstev (ZUPJS), ki se začne uporabljati 1.1.2012, bo o pravici do plačila obveznega zdravstvenega zavarovanja in znižanju plačila vrtca odločal pristojni center za socialno delo (CSD), na predpisani enotni vlogi za pridobitev pravic do denarnih prejemkov, subvencij oziroma znižanih plačil.

Denarne prejemke bo potrebno uveljavljati v naslednjem zaporedju:
1. otroški dodatek
2. denarna socialna pomoč
3. varstveni dodatek
4. državna štipendija

Subvencije in znižana plačila, ki jih lahko uveljavite:
- znižano plačilo vrtca,
- dodatna subvencija malice za učence in dijake
- subvencija kosila za učence,
- subvencija prevozov za dijake in študente,
- oprostitev plačila socialnovarstvenih storitev,
- prispevek k plačilu družinskega pomočnik
- subvencija najemnin
- pravica do plačila prispevka za obvezno zdravstveno zavarovanje.

Vlogo za uveljavljanje pravic iz javnih sredstev po tem zakonu se vloži na CSD od 01.12.2011, na novih obrazcih, ki so objavljeni na spletni strani Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve.

O podrobnostih nove socialne zakonodaje si lahko preberete na spletni strani Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve www.mddsz.gov.si.


Znižano plačilo vrtca
Starši, ki že imajo izdane odločbe o znižanem plačilu vrtca in veljajo do 31.12.2011, morajo oddati vlogo za leto 2012 pri pristojnem CSD v mesecu decembru 2011 na novih obrazcih, ki so objavljeni na spletni strani Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve ter centrov za socialno delo. Stranke lahko vloge dobijo tudi v knjigarnah.

Vloge, ki bodo oddane na novih obrazcih pri občini, bodo po uradni dolžnosti odstopljene pristojnemu centru za socialno delo.
Vloge, ki bodo oddane na starih obrazcih pri občini, bodo s sklepom zavržene, zaradi nepristojnosti odločanja.

Občina bo izdajala odločbe za znižano plačilo vrtca do 31.12.2011, v primeru spremembe dejstev in okoliščin, ki vplivajo na višino izračuna prispevka in v primeru, če bo otrok vključen prvič v vrtec do 31.12.2011

Obvezno zdravstveno zavarovanje
Vloge za pridobitev pravice do plačila prispevkov za obvezno zdravstveno zavarovanje lahko posamezniki oddajo na Oddelek za družbene dejavnosti Mestne občine Nova Gorica do 30.11.2011. V primeru upravičenosti do plačila obveznega zdravstvenega zavarovanja, bo občina izdala odločbo s katero bo upravičencu priznala pravico do največ aprila 2012. Od 01.12.2011 dalje pa bodo morali vsi, ki bodo želeli biti zavarovani kot občani ali pravico podaljšati, oddati vloge na predpisanem obrazcu pri CSD.