Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Županovo vino 2012 Mestne občine Nova Gorica

DATUM OBJAVE 29. november 2011
VIR Mestna občina Nova Gorica - Kabinet župana

Gre za projekt Mestne občine Nova Gorica in Turistične zveze TIC Nova Gorica, ki sta se odločili, da pripravita izbor vin za protokolarno županovo vino za leto 2012. Namen izbora je razvoj kulture pitja vina ter predvsem pospeševanje promocije vina in vinarjev v mestni občini, ki izhajajo iz vipavskega vinorodnega okoliša.

Oktobra 2011 je bil pripravljen javni natečaj izbora vin. Na natečaju so lahko sodelovali registrirani vinarji in vinogradniki, ki so morali zadostiti naslednjim pogojem:
• stalno prebivališče v Mestni občini Nova Gorica,
• vpisani v register pridelovalcev grozdja in vina (pri pristojnem upravnem organu),
• imajo dovoljenje za stekleničenje vina,
• sami v svoji kleti predelujejo grozdje v vino in
• katerih grozdje oziroma vino je izključno iz vinorodnega okoliša Vipavske doline.

Izbranemu vinu je bila dodeljena posebej oblikovana steklenica v obliki popka vrtnice, saj ima občina v grbu vrtnico. Izdelana je bila že v letu 2002 in takrat uporabljena za vina, ki so bila nagrajena kot prvak na vinski cesti spodnje Vipavske doline (v okviru projekta Vinske ceste spodnje Vipavske doline). Oblikovala jo je Orjana Velikonja Grbac, izdelali pa so jo v podjetju Vitrum d.o.o iz Šempetra pri Novi Gorici. Posebno vinsko etiketo - obešanko sta pripravila akademski kipar Gorazd Prinčič in oblikovalka Tjaša Vidmar iz studia A medija d.o.o. iz Šempetra pri Novi Gorici. Izdelana je bila tudi posebna etiketa za steklenico, ki jo bo lahko uporabljal pridelovalec izbranega vina pri promociji županovega vina.

Izbor vina je bil dodeljen ocenjevalni komisiji, ki jo je imenoval župan Matej Arčon:
• predsednik: Igor Jakomin, somelje II. stopnje, WSET London,
• Mirjana Košuta, uradni degustator in predsednica strokovne vinske komisije na Kmetijsko gozdarskem zavodu Nova Gorica,
• Tamara Rusjan, specialistka za vinarstvo na Kmetijsko gozdarskem zavodu Nova Gorica in uradni degustator,
• Primož Lavrenčič, strokovnjak iz vinogradništva in vinarstva, predavatelj,
• Ivan Peršolja, predsednik Društva za razvoj pivske kulture Sommelier Slovenije,
• Darinko Ribolica, enolog,
• Dejana Baša, someljejka III. stopnje.

Ocenjevanje je potekalo v Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije - Kmetijsko gozdarskemu zavodu Nova Gorica, in sicer po mednarodni 100 točkovni metodi. Nanj je prispelo skupaj 14 vzorcev, od teh 8 belih in 6 rdečih.

Protokolarno županovo vino 2012 bo župan gostom začel prvič podarjati v mesecu decembru 2011 v prednovoletnem času.