Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Alarmantno stanje v kmetijstvu na območju Mestne občine Nova Gorica

DATUM OBJAVE 14. avgust 2012
VIR Mestna občina Nova Gorica

V Sadjarskem centru v Biljah so županu povedali, da je stanje hudo in da drugega odkosa trave skorajda ni. Suša bo pustila posledice tako na sadnem drevju kot na vinski trti, ki bodo opazne še nekaj let. V centru pristojni posebej opozarjajo na neizkoriščen zadrževalnik Vogršček. Če bi ga primerno usposobili, bi lahko rešili veliko pridelka. Opozarjajo na neodzivnost države in na dejstvo, da ni naprednega načrtovanja razvoja kmetijstva. Da je stanje še hujše, se v zadnjih desetih letih suše kar kopičijo, kmetom pa je zmanjkalo rezerv. Župana so prosili, da pomaga pri opozarjanju na problem Vogrščka in pozove k načrtovani kmetijski politiki.

Na kmetiji Radovana in Dimitrija Benka v Spodnji Branici imajo 200 glav živine. Stiska je velika, saj jim je suša uničila že skorajda ves pridelek, ki bi ga namenili za krmo živali, tako da se sprašujejo, kako bodo zmogli, saj bodo morali vso krmo kupiti. V bližnjih Steskah se vinar Davorin Colja ubada s posledicami suše na vinski trti. Nad Taborom ima vinograde Slejko Davorin. Proti suši se poskuša boriti z odpornimi sortami vinske trte. Manj odporne sorte so suši že zdavnaj podlegle. Zdi se, kot da je mesec oktober. Listi so posušeni in žalostno molijo z rastlin. Trava je popolnoma izsušena in rjava.


Župan je v Ozeljanu obiskal Marka Mladovana. Ogledala sta si polje koruze, storži so skorajda prazni. Krme letos ne bo. Marko ne ve, kje bo dobil potrebna sredstva za nakup krme. Dodatno ga bremeni plačevanje najemnine za zemljo, ki jo je najel pri Skladu kmetijskih zemljišč. Marko poudari, da sklada ne zanimata suša in količina pobranega pridelka, najemnino zahteva ne glede na letino. Tudi on pove, da ga pestijo vremenske težave, ki so se začele že v začetku tega leta. Na tem območju je bila burja najmočnejša in je povzročila veliko škodo na kmetijskih zemljiščih. Že v obnovo zemljišč je moral vložiti veliko sredstev. Sledila je pozeba, pa toča in nazadnje suša. Dodatno škodo povzročajo divji prašiči, ki so ponekod uničili tudi polovico pridelka. Pravi, da mu ni problem delati, vendar morajo tudi na državni ravni razumeti, da morajo biti za kmete taki pogoji, da bodo sploh lahko preživeli. Boji se, da kmetje sčasoma ne bodo več zdržali tako težkih pogojev. Že zdaj nekateri zapuščajo kmetijstvo, sprašuje se, kako bo v prihodnje. Ob vsem tem poudari, da je ironično poslušati pozive k samooskrbi in kmetovanju.
Župan je ogled kmetijskih površin zaključil na planoti in sicer pri sirarju Silveriju Fabijanu v Batah. Tudi njemu je suša praktično vzela vso krmo. Z županom sta si ogledala  skromno količino sena v skednju, do prihodnjega leta pa mora nahraniti 40 glav živine. Opravil je zgolj prvo košnjo, drugega odkosa praktično ni. Tudi on ne ve, kje in s čim si bo zagotovil krmo za živali.



Župan Matej Arčon poziva pristojne na državni ravni, da že končno razrešijo problem Vogrščka in ga usposobijo za namakanje. Obenem poziva tudi Sklad kmetijskih zemljišč, da razmisli o znižanju oziroma odpravi najemnin za tiste kmete – najemnike sklada, ki jih je letos suša najbolj prizadela. O nadaljnjih ukrepih se bo Arčon pogovoril tudi s sosednjimi župani prav z namenom, da s skupnimi močmi zahtevajo od države pristop k aktivni kmetijski politiki, da ne bo ponovno potrebno zvoniti po toči.