Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Postavitev doprsnega kipa pesnice Ljubke Šorli

DATUM OBJAVE 09. april 2013
VIR Mestna občina Nova Gorica

Aleji spomenikov na Erjavčevi ulici v Novi Gorici se bo 26. aprila 2013 pridružil doprsni kip pesnice Ljubke Šorli. S tem bo pesnica 20 let po svoji smrti dobila mesto ob svojem možu, skladatelju in učitelju Lojzetu Bratužu. Pesnica, rojena v Tolminu, je s svojim delom in življenjem pustila neizbrisen pečat na Goriškem, zato se ji bo zdaj mesto oddolžilo s trajnim spominom.

Pot od ideje do odkritja spomenika je trajala kar nekaj let. Slavistično društvo Nova Gorica je jeseni 2012 seznanilo s tem župana Mestne občine Nova Gorica Mateja Arčona, ki je ideji prisluhnil ter obljubil sodelovanje in pomoč. Takoj je pobudo podprla tudi predsednica Krajevne skupnosti Nova Gorica Boža Mozetič. Na sestanku je bil ustanovljen tudi Pripravljalni odbor za postavitev spomenika Ljubki Šorli v sestavi: župan Mestne občine Nova Gorica Matej Arčon; mag. Marija Mercina, pobudnica zamisli o postavitvi spomenika; Ernesta Dejak Furlan, predsednica Slavističnega društva Nova Gorica; Niko Jurca, Mestna občina Nova Gorica; Melanija Kerševan, Krajevna skupnost Nova Gorica; Marilka Koršič, članica slovenskih društev v zamejstvu, svetnica Slovenske skupnosti na Občini Gorica; dr. Branko Marušič, zgodovinar; in dr. Zoltan Jan, literarni zgodovinar.

K sodelovanju je Pripravljalni odbor povabil več kiparjev. Na sestanku 10. januarja 2013 pa se je odločil za osnutek doprsnega kipa akademske kiparke Milene Braniselj iz Cerknice. Načrt za kamniti podstavek kipa je zasnoval Gabrijel Valenčak. Temelje in okolico pa bo pripravila Krajevna skupnost Nova Gorica.

Finančno so projekt podprli: Mestna občina Nova Gorica, Krajevna skupnost Nova Gorica, Slavistično društvo Nova Gorica, Kamnoseštvo Brezavšček, podjetje Inotherm Ribnica, Slovenske železnice pa so prispevale zemljišče. Prireditev, ki bo tudi osrednja slovesnost Mestne občine Nova Gorica ob dnevu upora proti okupatorju, bo v petek, 26. aprila 2013, ob 18. uri na Erjavčevi ulici (nasproti poslovne stavbe Elektro Primorska).

Na slovesnosti ob odkritju spomenika bodo sodelovali: župan Mestne občine Nova Gorica Matej Arčon s pozdravnim nagovorom, slavnostna govornica mag. Marija Mercina, Mešani pevski zbor Lojze Bratuž iz Gorice (zborovodja Bogdan Kralj), Dekliški pevski zbor Kapela (zborovodja Kristina Škibin), Otroški pevski zbor Emil Komel iz Gorice (zborovodja David Bandelj). Nataša Konc Lorenzutti bo povezovala nastopajoče z umetniško interpretacijo pesmi Ljubke Šorli, spomenik pa bo odkrila hčerka pesnice Lojzka Bratuž. Prireditev ob spomeniku se bo zaključila z blagoslovom mgsr. Metoda Piriha. Slovesnost se bo nadaljevala v Galeriji Frnaža z ogledom razstave, ki jo pripravlja Melanija Kerševan.

Razstava  z  naslovom »Uporno sem viharjem kljubovala«  nastaja ob tesnem sodelovanju z družino Ljubke Šorli: s hčerko Lojzko Bratuž in nečakoma Vero Tuta in Igorjem Tuta. Družina pesnice idejo o postavitvi spomenika spremlja že od začetka in je v sodelovanju s skupnostjo goriških Slovencev v Italiji pomembno prispevala k uspešni obeležitvi dela in življenja Ljubke Šorli.