Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Preventivna akcija »Hitrost in posledice v prometnih nesrečah« v Novi Gorici

DATUM OBJAVE 17. maj 2013
VIR Mestna občina Nova Gorica

V okviru preventivne akcije »Hitrost – počasneje je varneje«, ki bo na območju celotne Slovenije potekala v mesecu juniju in preventivne akcije »0,0 šofer – trezna odločitev!«, ki do vključno nedelje, 19. maja 2013, poteka na območju celotne Slovenije, bo v Novi Gorici na Bevkovem trgu v ponedeljek, 20. maja 2013 z začetkom ob 11.00 uri, Policijska uprava Nova Gorica v soorganizaciji s Svetom za  preventivo in vzgojo v cestnem prometu (SPVCP) Mestne občine Nova Gorica izvedla preventivno prireditev z naslovom »Hitrost in posledice v prometnih nesrečah«. 

Ob tej priložnosti bosta v ponedeljek v okviru preventivne aktivnosti navzoče nagovorila tudi direktor Policijske uprave Nova Gorica Alojzij Mohar in podžupan Mestne občine Nova Gorica Mitja Trtnik.

V preventivnih aktivnostih navedenega datuma bodo poleg omenjenih organizatorjev sodelovale tudi druge ustanove, in sicer: Tehniški šolski center Nova Gorica -  Srednja prometna šola, avto šole oz. šole varne vožnje z območja Nove Gorice (AMD Nova Gorica, Marus, Marko in Ferdo), Reševalna postaja Zdravstvenega doma Nova Gorica in gasilci Gasilske enote Nova Gorica. V okviru preventivne akcije bodo potekale aktivnosti, katerih namen in cilj je osveščanje voznikov enoslednih in motornih vozil ter ostalih udeležencev o neprimerni oziroma neprilagojeni hitrosti v cestnem prometu, posledicah tovrstnih prometnih nesreč in o pomembnosti uporabe zaščitne čelade in motoristične opreme pri vožnji z enoslednimi vozili ter uporabi varnostnih pasov pri vožnji v vozilih.

Poleg omenjenih organizatorjev bosta bodo na omenjeni preventivni prireditvi sodelovali tudi slovenski smučarski skakalec in voznik motornega kolesa Jernej Damjan, sicer zaposlen v Oddelku vrhunskih športnikov v Policijski akademiji Generalne policijske uprave (več na spletni strain Policije: http://www.policija.si/index.php/o-policiji/organiziranost/952) ter predvidoma tudi Miran Stanovnik, zaposlen v Slovenski vojski in udeleženec najtežje motoristične in avtomobilistične preizkušnje Rally Dakar.  Omenjenima se bosta pridružila tudi Matjaž Humar (inštruktor varne vožnje z motornim kolesom pri avtošoli oz. Šoli vožnje Ferdo), ki bo predstavil motorno kolo Honda 700 S in zaščitno motoristično opremo za voznike motornih koles ter trenažer za usposabljanje v varni vožnji motornih koles Honda Riding Trainer RT1 (obiskovalci ga bodo lahko tudi preizkusili). Obiskovalcem pa se bo s svojim starodobnikom – motornim kolesom in pripadajočo motoristično opremo predstavil dolgoletni voznik motornega kolesa in inštruktor varne vožnje z motornim kolesom Miran Mozetič (sicer profesor na Tehniškem šolskem centru Nova Gorica). Navedeni bodo obiskovalcem ob tej priložnosti podali preventivne nasvete glede varne vožnje z motornimi vozili v cestnem prometu.

Datum preventivne dejavnosti ni naključen, saj v prihajajočih mesecih oz. v času letne turistične sezone policisti najpogosteje obravnavajo prometne nesreče, kjer med primarnimi vzroki izstopa neprimerna in neprilagojena hitrost vožnje voznikov motornih vozil, zlasti ko govorimo o prometnih nesrečah z najtežjimi posledicami. Za zmanjševanje posledic prometnih nesreč ima velik pomen tudi upoštevanje hitrosti voznikov enoslednih vozil in ustrezna motoristična oprema. Policisti opozarjajo tudi na dosledno uporabo varnostnih pasov tako voznikov kot tudi vseh sopotnikov v vozilu; zlasti je potrebno izpostaviti sopotnike na zadnjih sedežih. Uporaba varnostnih pasov je obvezna tako na daljših razdaljah, kot tudi pri mestni vožnji. Kot sekundarni vzrok prometnih nesreč pa je še vedno pri voznikih pogosto prisoten tudi alkohol. Nekateri vozniki hitrosti in načina vožnje še vedno ne prilagodijo svojim sposobnostim za vožnjo, lastnostim in stanju ceste ter preglednosti na njej, gostoti in drugim značilnostim prometa,  vremenskim razmeram ter značilnostim vozila in tovora.

S preventivnimi aktivnostmi želimo torej vse udeležence v cestnem prometu in medije opozoriti, da glede na izkušnje preteklih let v prihodnjih mesecih problematiki hitrosti, voznikom enosledni vozil in uporabi varnostnih pasov namenijo še več pozornosti. Prvi pogoj za zmanjšanje števila prometnih nesreč in posledic je zagotovo spoštovanje predpisov v cestnem prometu kakor tudi večja strpnost in spoštovanje drugih udeležencev. Previdnost in zbranost  udeležencev v prometu morata biti vedno na prvem mestu.  


Organizatorji preventivne aktivnosti so pripravili naslednje aktivnosti:

- Na Bevkovem trgu bo postavljen  tudi t.i. Zaletavček oz. posebna naprava za prikaz sil, ki delujejo na voznike in potnike pri trkih z manjšo hitrostjo, in učinkovitosti uporabe varnostnega pasu. Delovanje zaletavčka bodo prisotnim predstavili profesorji in dijaki TŠC Nova Gorica – Srednja prometna šola. Ob tem bo možen ogled in delovanje naletne tehtnice (prikaz sile pri trku s 30, 50 oz 90 km/h) in simulacijska očala za prikaz vpliva alkohola.

- Na mestu prireditve bo tudi informacijska točka, na kateri bodo policisti Postaje prometne policije Nova Gorica in Policijske postaje Nova Gorica predstavili postopke policije v prometu, predstavili službeno patruljno vozilo znamke Škoda RS z video snemalnikom in motorno kolo, laserske merilnike hitrosti in ostalo opremo za reševanje prometnih nesreč. Policisti bodo na tej točki delili tudi različen preventivni material, odgovarjali na različna vprašanje prisotnih itd.

- Na mestu prireditve bo postavljena  tudi informacijska točka, kjer bo ob vozilih policije postavljeno tudi reševalno vozilo Zdravstvenega doma Nova Gorica. Reševalec – voznik reševalnega vozila bo predstavil delo reševalca pri obravnavi prometne nesreče ter vozilo z opremo. Prav tako bo poleg tega vozila na mestu prireditve postavljeno še gasilsko vozilo Gasilske enote Nova Gorica, kjer bodo predstavili njihovo delo gasilcev pri obravnavi prometne nesreče in vozilo z opremo.

- Na omenjeni preventivni prireditvi bodo prisotni tudi inštruktorji različnih avtošol in njihova vozila. Omenjeni inštruktorji avtošol oz. šole varne vožnje bodo obiskovalce seznanjali s pripravo kandidatov za vožnjo vozil, navzoči pa bodo lahko preizkusili tudi trenažer za usposabljanje v varni vožnji motornih koles Honda Riding Trainer RT1.

Vljudno vabljeni na omenjeno  preventivno aktivnost!