Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Županov odgovor na predlog odkupa bronastega bika pred MIP-om

DATUM OBJAVE 06. marec 2014
VIR Mestna občina Nova Gorica

Objavljamo odgovor župana Mestne občine Nova Gorica Mateja Arčona na predlog svetnika Tomaža Belingarja za odkup bronastega bika pred nekdanjim MIP-om:

"Pobudo svetnika Tomaža Belingarja, da bi mestna občina odkupila umetniško skulpturo Janeza Boljke, bronastega bika pred nekdanjim MIP-om (sodna izvedenka ocenjuje vrednost na 200.000 eur) ocenjujem kot nerealno in nepravično, morda celo kot potezo predvolilne kampanje. Moje stališče je, da so vsi, občanke in občani mestne občine, enakovredni. Če bi se mestna občina odločila za ta način pomoči delavcem nekdanjega MIP-a, bi to pomenilo, da bi enako pomoč morali nuditi tudi vsem ostalim delavkam in delavcem iz naše občine, ki so izgubili zaposlitev. Kako bi sicer lahko opravičili dejstvo, da smo  delavcu MIP-a pomagali, nekomu drugemu pa ne? Predlagani način pomoči delavcem ne sodi med pristojnosti lokalne skupnosti, s katerimi bi lahko ukrepala v primerih izgube zaposlitve občanov. Obenem bi s ponavljajočim tovrstnim reševanjem presegli finančno vzdržnost proračuna, iz katerega zagotavljamo vsa ostala potrebna sredstva za področje sociale, predšolskega in šolskega izobraževanja, civilne zaščite, infrastrukture itd. Brezposelnim v mestni občini pomagamo na številne druge načine: sofinanciranje dela preko javnih del (v letošnjem letu do sedaj preko 80), vsakoletne neposredne finančne pomoči za nove zaposlitve (ravnokar smo objavili nove razpise), podpora Primorskemu tehnološkemu parku za nastajanje novih podjetij in novih zaposlitev (poseben razpis in aktivnosti), sofinanciranje izobraževanj, zaposlovanje na projektih s pomočjo pridobljenih evropskih sredstev (We are the planet, Solum, Pumas, Gotrawama), investicije v občini (rolkarski poligon, ureditev in prenova kolesarske infrastrukture, prenova središča mesta, projekt izgradnje osrednje čistilne naprave itd.), v okviru katerih dobijo delo številni občani.
Zavedam se težkega položaja delavcev. Tudi sam si osebno s pomočjo gospodarske diplomacije nenehno prizadevam, da bi na Goriško privabili investitorja, ki bi bil pripravljen ohraniti MIP kot celoto, skupaj z blagovno znamko in opremo ter ponovno nuditi zaposlitev delavcem. Trenutno stanje na področju gospodarstva ni ravno ugodno, zanimanje investitorjev je šibko. Vendar bom s prizadevanji nadaljeval tudi v prihodnje."