Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Vrhovno sodišče Republike Slovenije zavrnilo zahtevo za varstvo zakonitosti Vrhovnega državnega tožilstva RS zoper sodno poravnavo v zadevi SGP

DATUM OBJAVE 19. marec 2014
VIR Mestna občina Nova Gorica

    Mestna občina Nova Gorica je z družbo GORICA Splošno gradbeno podjetje d.d. - v likvidaciji in ostalimi strankami pred Okrožnim sodiščem v Novi Gorici 19. junija 2013 sklenila sodno poravnavo, na podlagi katere je postala lastnica večjega števila nepremičnin v Novi Gorici. S sklenitvijo sodne poravnave je občina dosegla tudi izbris stavbe pravice, s katero so bile obremenjene te nepremičnine. Vrhovno državno tožilstvo Republike Slovenije je 21. oktobra 2013 zoper sodno poravnavo vložilo zahtevo za varstvo zakonitosti, ki pa jo je Vrhovno sodišče Republike Slovenije s sodbo 5. februarja 2014 (Mestni občini Nova Gorica je bila vročena 10. marca 2014) kot neutemeljeno zavrnilo. Izredna pravna sredstva so s tem izčrpana.

    Mestna občina Nova Gorica je že izpolnila svojo obveznost iz poravnave s tem, ko je 8. januarja 2014 nakazala sredstva družbam, podpisnicam omenjene poravnave. Nasprotna stran je svoje obveznosti izpolnila takoj po sklenitvi sodne poravnave z vložitvijo predlogov za vknjižbo lastninske pravice v korist mestne občine.  Vpis zemljišč v zemljiško knjigo se rešuje po načelu vrstnega reda. Pri nekaj nepremičninah je lastninska pravica v korist mestne občine že vpisana.

    Kot nova lastnica nepremičnin se je občina po podpisu poravnave z etažnimi lastniki že začela dogovarjati o možnostih za sporazumno razrešitev začetih postopkov za določitev pripadajočega zemljišča. Gre za nepremičnine, ki so predmet sodne poravnave, in glede katerih so etažni lastniki podali predlog, da se določijo kot pripadajoče zemljišče k njihovim stanovanjskim blokom. Mestna občina je prišla do zaključka, da je za etažne lastnike še najbolj ugodno, če se pripadajoča zemljišča in kar je še posebej pomembno, gospodarska infrastruktura, ki poteka po teh zemljiščih, še naprej koristi na način, kot se je izvajal doslej. Zato mestna občina v vseh sodnih postopkih za določitev pripadajočih zemljišč, ki potekajo pred Okrajnim sodiščem v Novi Gorici, predlaga, da se vsa ta zemljišča določi kot javno dobro, pri čemer naj javno dobro sega vse do stavbišča posamezne stanovanjske stavbe. Ta rešitev za etažne lastnike pomeni, da jim bo tudi v bodoče omogočena prosta uporaba vseh zemljišč v skladu z njihovim namenom, ne bo jim potrebno plačevati davkov od teh zemljišč, niti ne bodo imeli nobenih drugih izdatkov v zvezi z njimi, saj bo za redno in investicijsko vzdrževanje zemljišč skrbela občina, kar bo tudi financirala. Odgovornost za stanje nepremičnin bo nosila občina kot njihov lastnik.