Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka, ipd). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Goriški prefekt Vittorio Zappalorto na prvem uradnem obisku v Novi Gorici

DATUM OBJAVE 01. april 2014
VIR Mestna občina Nova Gorica

Novi goriški prefekt Vittorio  Zappalorto je bil danes na prvem uradnem obisku v Novi Gorici. Sprejela sta ga župan Mestne občine Nova Gorica Matej Arčon in načelnica Upravne enote Nova Gorica Bojana Kompare.

     Na sprejemu pri županu Arčonu je bilo govora zlasti o položaja slovenske manjšine v Italiji. Prefekt je izpostavil prizadevanja za zagotavljanje vidne dvojezičnosti, župan pa ga je opozoril na težave šol na italijanski strani pri pridobivanju dovoljenj za mladoletne šolarje, ko jih želijo odpeljati na obisk Nove Gorice. V ta namen morajo namreč vsakokrat zaprositi za uradno dovoljenje pristojno službo za izdajo dovoljenj za odhod v tujino, kar pa je zamudno in pogosto šole odvrne od same izvedbe obiska.  Župan je v zvezi s tem poudaril pomen poznavanja skupnega čezmejnega prostora v izobraževalnem sistemu že od vrtca dalje. Na ta način bi po njegovem mnenju lahko vzpodbujali zavest o enotnem goriškem prostoru.
     Prefekt se je na županovo pobudo odzval pozitivno in obljubil, da si bo prizadeval za vzpostavitev nove oblike dovoljenja, ki bi imelo večletno veljavo. Na ta način bi otroci iz sosednje Gorice lahko prosto obiskovali Novo Gorico, spoznavali širšo okolico, tkali medsosedske vezi in ustvarjali nove poti sodelovanja.  Prefekt je ob tej priložnosti poudaril, da sta ga že ob prihodu na novo delovno mesto v Gorici navdušila bogata slovenska kultura in aktivno delovanje Slovencev v Gorici na najrazličnejših področjih.

 

Od leve proti desni: goriški prefekt Vittorio Zappalorto, novogoriški župan Matej Arčon