Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Preventivna prireditev Hitrost in posledice v prometnih nesrečah v Novi Gorici

DATUM OBJAVE 09. april 2014
VIR Mestna občina Nova Gorica

V okviru preventivne akcije »Hitrost – počasneje je varneje«, ki v mesecu aprilu (od 7. aprila do 20. aprila 2014) poteka na območju celotne Slovenije, bo v središču Nove Gorice (na parkirišču pred zgradbo Slovenskega narodnega gledališča v neposredni bližini mestne hiše) v petek, 11. aprila 2014 z začetkom ob 12.30 uri, Policijska uprava Nova Gorica (tudi vsebinski predlagatelj preventivne akcije) v soorganizaciji s Svetom za  preventivo in vzgojo v cestnem prometu (dalje: SPVCP) Mestne občine Nova Gorica izvedla preventivno prireditev z naslovom Hitrost in posledice v prometnih nesrečah.

Sicer pa bodo preventivne aktivnosti v sklopu preventivne akcije Hitrost – počasneje je varneje” na celotnem območju države potekale tudi v prihajajočih mesecih, in sicer med 16. in 27. junijem (drugi del)  in med 18. – 25. avgustom 2014 (tretji del).

 

 

Ob tej priložnosti bosta na petkovih preventivnih aktivnostih navzoče nagovorila tudi vodja Sektorja uniformirane policije Policijske uprave Nova Gorica Evgen Govekar in župan Mestne občine Nova Gorica Matej Arčon. Na omenjeni preventivni prireditvi pa bodo navedenega dne sodelovali tudi nekateri vrhunski športniki oz. dobitnice in dobitniki olimpijskih medalj na zimskih in letnih olimpijskih igrah, in sicer Tina Maze in Jurij Tepeš, oba zaposlena v Policiji oz. Oddelku vrhunskih športnikov v Policijski akademiji Generalne policijske uprave (več na spletni strani Policije: http://www.policija.si/index.php/generalna-policijska-uprava/952) ter Teja Gregorin in Rajmond Debevec, oba zaposlena v Slovenski vojski. Znani športniki oz. dobitniki olimpijskih medalj bodo  obiskovalcem ob tej priložnosti podali preventivne nasvete glede varne vožnje z motornimi vozili oz. podali številne preventivne nasvete vsem udeležencem za večjo varnost v cestnem prometu.

 

- Tina MAZE, zaposlena v Policiji in smučarka ter dobitnica dveh zlatih olimpijskih medalj na OI v Sočiju 2014 in dveh srebrnih olimpijskih medalj na OI v Vancouvru 2000 oz. najboljša smučarka na svetu.

- Jurij TEPEŠ, zaposlen v Policiji in uspešen športnik oz. smučar skakalec.

- Teja GREGORIN zaposlena v Slovenski vojski in biatlonka ter dobitnica bronaste olimpijske medalje na OI v Sočiju 2014,

- Rajmond DEBEVEC, zaposlen v Slovenski vojski in športni strelec z malokalibrsko puško ter dobitnik zlate olimpijske medalje na OI v Sydneyju 2000 in srebrne olimpijske medalje na OI v Londonu 2012 ter OI

  v Pekingu 2008.

 

V preventivnih aktivnostih bodo poleg omenjenih organizatorjev sodelovale tudi druge ustanove, in sicer: Šolski center Nova Gorica -  Strojna, prometna in lesarska šola, avto šole oz. šole varne vožnje z območja Nove Gorice (AMD Nova Gorica, Šola vožnje Ferdo) reševalci Nujne medicinske pomoči ZD Nova Gorica in gasilci Gasilske enote Nova Gorica. V okviru preventivne akcije bodo potekale aktivnosti, katerih namen in cilj je osveščanje voznikov enoslednih in motornih vozil ter ostalih udeležencev o neprimerni oziroma neprilagojeni hitrosti v cestnem prometu, posledicah tovrstnih prometnih nesreč in o pomembnosti uporabe zaščitne čelade in motoristične opreme pri vožnji z enoslednimi vozili ter uporabi varnostnih pasov pri vožnji v vozilih.

 

Sicer pa je na območju PU Nova Gorica po statističnih podatkih v letu 2013 za posledicami vseh prometnih nesreč umrlo 6 oseb (v letu 2012= 12), od navedenega števila 4 (5) osebe zaradi neprilagojene hitrosti. Od udeleženih v prometnih nesrečah s primarnim vzrokom hitrost je bilo 15 (25) oseb hudo telesno poškodovanih in 97 (103) oseb lahko telesno poškodovanih.

Prometna varnost na območju Policijske uprave Nova Gorica je v prvih treh mesecih 2014 v primerjavi s stanjem v enakem obdobju 2013 ugodnejša. Policisti so namreč v navedenem obdobju letošnjega leta obravnavali zaradi neprilagojene hitrosti obravnavali 35 (v enakem lanskem obdobju = 53) prometnih nesreč.

 

Datum preventivne dejavnosti ni naključen, saj v prihajajočih mesecih policisti najpogosteje obravnavajo prometne nesreče, kjer med primarnimi vzroki izstopa neprimerna in neprilagojena hitrost vožnje voznikov motornih vozil, zlasti ko govorimo o prometnih nesrečah z najtežjimi posledicami. Za zmanjševanje posledic prometnih nesreč ima velik pomen tudi upoštevanje hitrosti voznikov enoslednih vozil in ustrezna motoristična oprema. Policisti opozarjajo tudi na dosledno uporabo varnostnih pasov tako voznikov kot tudi vseh sopotnikov v vozilu; zlasti je potrebno izpostaviti sopotnike na zadnjih sedežih. Uporaba varnostnih pasov je obvezna tako na daljših razdaljah, kot tudi pri mestni vožnji. Kot sekundarni vzrok prometnih nesreč pa je še vedno pri voznikih pogosto prisoten tudi alkohol. Nekateri vozniki hitrosti in načina vožnje še vedno ne prilagodijo svojim sposobnostim za vožnjo, lastnostim in stanju ceste ter preglednosti na njej, gostoti in drugim značilnostim prometa,  vremenskim razmeram ter značilnostim vozila in tovora.

S preventivnimi aktivnostmi želimo torej vse udeležence v cestnem prometu in medije opozoriti, da glede na izkušnje preteklih let v prihodnjih mesecih problematiki hitrosti, voznikom enoslednih vozil in uporabi varnostnih pasov namenijo še več pozornosti. Prvi pogoj za zmanjšanje števila prometnih nesreč in posledic je zagotovo spoštovanje predpisov v cestnem prometu kakor tudi večja strpnost in spoštovanje drugih udeležencev. Previdnost in zbranost  udeležencev v prometu morata biti vedno na prvem mestu. 

 

Organizatorji petkove preventivne aktivnosti so pripravili naslednje aktivnosti:

 

- Na mestu prireditve bo tudi informacijska točka, na kateri bodo policisti Postaje prometne policije Nova Gorica in Policijske postaje Nova Gorica predstavili postopke policije v prometu, predstavili službeno patruljno vozilo znamke Škoda RS z video snemalnikom in motorno kolo, laserske merilnike hitrosti in ostalo opremo za reševanje prometnih nesreč. Policisti bodo na tej točki delili tudi različen preventivni material, odgovarjali na različna vprašanje prisotnih itd.

 

- Na mestu prireditve bo postavljena  tudi informacijska točka, kjer bo ob vozilih policije postavljeno tudi reševalno vozilo Zdravstvenega doma Nova Gorica. Reševalec – voznik reševalnega vozila bo predstavil delo reševalca pri obravnavi prometne nesreče ter vozilo z opremo. Prav tako bo poleg tega vozila na mestu prireditve postavljeno še gasilsko vozilo Gasilske enote Nova Gorica, kjer bodo predstavili njihovo delo gasilcev pri obravnavi prometne nesreče in vozilo z opremo.

 

- Na omenjeni preventivni prireditvi bodo prisotni tudi inštruktorji različnih avtošol in njihova vozila ter druga oprema. Omenjeni inštruktorji avtošol oz. šole varne vožnje bodo obiskovalce seznanjali s pripravo kandidatov za vožnjo vozil, predstavljena bo motoristična oprema za motoriste, posamezniki pa bodo lahko preizkusili tudi trenažer za usposabljanje v varni vožnji motornih koles Honda Riding Trainer RT1.

 

 

Vljudno vabljeni na omenjeno  preventivno aktivnost!