Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Izbrano je Županovo vino za leto 2015

DATUM OBJAVE 04. december 2014
VIR Mestna občina Nova Gorica

Novoletni sprejem župana Mestne občine Nova Gorica Mateja Arčona na gradu Kromberk, 3. 12. 2014, je bil poleg tradicionalnega druženja ob izteku leta tudi prizorišče razglasitve Županovega protokolarnega vina za leto 2015. Tokrat si je ta častni naziv priborilo vino Rdeči cuvee 2012 Aleksandra in Damirja Zgonika iz Branika, ki je bilo izbrano med šestnajstimi različnimi vzorci vin. Prijetno druženje ob žlahtni vinski kapljici je popestrila vipavska vinska kraljica Anja Kodele, ki je poudarila pomen širjenja kulture pitja vina in njenega pomena za turistično promocijo goriškega območja. Na pomemben položaj Nove Gorice na zemljevidu vin je v svojem nagovoru opozoril tudi župan Matej Arčon, ki je povedal, da je mlado mesto pravzaprav prestolnica vin, saj se nahaja na stičišču treh vinorodnih okolišev, briškega, vipavskega in kraškega. Ob tem je zbrane spomnil tudi na letošnjo odprtje Vinoteke Solum na prenovljenem Bevkovem trgu v Novi Gorici, ki skrbi za promocijo in predstavitev domačih vin.

Izbor županovega vina poteka  v sodelovanju s Turistično zvezo TIC Nova Gorica, ki je na osnovi pravilnika za izbor k sodelovanju povabila vse vinarje iz novogoriške mestne občine in organizirala strokovno ocenjevanje. Letos se je odzvalo 9 vinarjev, ki so na ocenjevanje poslali 16 vzorcev  vin, od tega osem belih, sedem rdečih in en rose. Prispela vina je ocenila strokovna ocenjevalna komisija pod vodstvom Ivana Peršolje, predsednika Društva za razvoj pivske kulture Sommelier Slovenije. Ostali člani komisije so bili: Mirjana Košuta, uradni degustator in predsednica strokovne vinske komisije na Kmetijsko gozdarskem zavodu Nova Gorica, Tamara Rusjan, specialistka za vinarstvo na Kmetijsko gozdarskem zavodu Nova Gorica in uradni degustator, Darinko Ribolica, enolog, Barbi Vrčon Močivnik , sommelier II. stopnje in  urednica Revije Vino ter Sebastijan Pintar in Dejana Baša, sommelierja III. stopnje. Ocenjevanje je potekalo po mednarodni sto-točkovni metodi. Vina so bila po mnenju komisije na visoki kakovostni ravni. Izkazalo se je, da ta izbor zelo motivira pridelovalce, saj so razlike med vodilnimi vini zelo majhne. Zmagovalno vino, Rdeči cuvee, letnik 2012, Aleksandra in Damirja Zgonika iz Branika, ki je prejelo največ glasov, je komisija izbrala soglasno. Člane komisije je prepričalo vino z živahno in globoko rubinasto barvo, intenzivnim vonjem po gozdnih sadežih, dolgim pookusom ter prijetno mehkobo in eleganco že v obstoječi fazi razvoja.

Letos je komisija izbirala vina četrtič  zapovrstjo. Lanski zmagovalec je bilo vino Fantasia belo, letnik 2009, iz kleti Vina Colja iz Stesk pri Braniku. Za leto 2013 je bila razglašena Barbera, letnik 2011,  kmetije Slavček iz Potoka pri Dornberku, za leto 2012 pa Merlot, letnik 2008, iz kleti Bizjak iz Branika. Zmagovalna vina so bila doslej uspešno predstavljena ob različnih priložnostih.

Na Mestni občini Nova Gorica si skupaj s Turistično zvezo Nova Gorica prizadevamo, da bi s protokolarnim županovim vinom dodatno promovirali domače vinorodno okolje in vinarje ter pripomogli k širjenju vinske kulture.