Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Zaključujemo leto, posvečeno plesni umetnosti

DATUM OBJAVE 14. december 2014
VIR Mestna občina Nova Gorica

Mestna občina Nova Gorica že tradicionalno posamezno leto posveča znani osebnosti na kateremkoli področju ustvarjanja, ki je pomembno zaznamovala goriški prostor. V  minulem letu smo tako leto posvetili Silvanu Furlanu, filmskemu kritiku, režiserju in scenaristu, Nova Gorica je zaživela v filmskih podobah. Letošnje leto pa se je odvilo v znamenju plesa.

Odločitev, da izberemo plesno umetnost, je narekovalo dejstvo, da v mestni občini delujejo številne plesne skupine, društva in plesalci, ki dosegajo uspehe tako na državni kot tudi na mednarodni ravni. Prav z namenom, da plesno umetnost na Goriškem predstavimo širši javnosti in obenem opozorimo na pomen plesne vzgoje ter vključevanja plesalcev v kulturno ponudbo Goriške, smo oblikovali program plesnih dogodkov pod skupnim naslovom Plesna doživetja 2014. Pri nizanju plesnih dogodkov smo se povezali z Javnim skladom RS za kulturne dejavnosti Območno izpostavo Nova Gorica

Program smo oblikovali v sodelovanju s številnimi plesalci, plesnimi šolami in društvi ter institucijami s področja kulture na Goriškem. Vodila nas je naša skupna zaveza, da podpremo in opozorimo na bogato domačo plesno ustvarjalnost tako na profesionalnem kot tudi na ljubiteljskem področju. Letošnje leto so se tako zvrstili številni plesni dogodki, ki so bili namenjeni tako plesalcem kot tudi vsem tistim, ki sicer ne plešejo, vendar imajo radi ples in dobre plesne predstave. Posebno pozornost smo namenili tudi položaju plesa v Sloveniji in na Goriškem, vzgoji plesnih pedagogov in delu z osebami s posebnimi potrebami. 

Naj omenimo le nekatere dogodke iz letošnjega programa Plesnih doživetij: Leto, posvečeno plesu, smo začeli s plesno predstavo Rdeči čeveljci, ki je nastala ob 10. obletnici plesne skupine Vrtiljak v želji povezati otroke in mladostnike s posebnimi potrebami v skupni plesni projekt s skupino mladih in uveljavljenih plesalcev M&N Dance Company ter s tem poudariti povezovalno dimenzijo plesa. Nadaljevali smo s predstavo Soba z razgledom Zavoda MN Produkcija Nova Gorica ob slovenskem kulturnem prazniku. V mesecu marcu smo skupaj z Javnim skladom Republike Slovenije za kulturne dejavnosti Območno izpostavo Nova Gorica organizirali okroglo mizo z naslovom Položaj plesa v Sloveniji - odprimo vrata plesu, na kateri so sodelovali ugledni plesni ustvarjalci, plesni kritiki in pedagogi, ki so predstavili svoj pogled na položaj plesalcev v Sloveniji in na dostopnost kulturnih hramov za plesno ustvarjanje. Skupaj s plesno učiteljico in pedagoginjo Katjo Bucik smo izvedli plesno-gibalni  delavnici, med katerimi je bila ena posebej namenjena plesni vzgoji oseb s posebnimi potrebami. 

V maju smo se ob 10. obletnici vstopa Slovenije v EU družili na Trgu Evrope, kjer so v Plesnem mozaiku skupaj nastopile plesne skupine z obeh strani nekdanje meje. V tradicionalnem Plesnem kalejdoskopu na gradu Kromberk smo si lahko ogledali pestrost domače ljubiteljske plesne ustvarjalnosti. Naj dodamo, da nas je v mesecu maju naslovom najboljše na svetu v show orinetalskih plesih razveselila domačinka Nika Mlakar. 

Za poseben dogodek v okviru letošnjega leta, posvečenega plesu, je v juniju poskrbela Plesna zveza Slovenije, ki je letos izbrala prav Novo Gorico za izvedbo Državnih prvenstev Plesne zveze Slovenije. Pri organizaciji prvenstev se je posebej izkazalo domače društvo Pro Dance Nova Gorica.

Čez poletje so se v okviru poletnega dogajanja v mestu predstavile posamezne domače plesne skupine, v avgustu pred nastopom godalnega dueta 2Cellos pa smo si pred novogoriško mestno hišo lahko ogledali zaključni nastop udeležencev Plesnega poletja 2014

Letošnja slovesnost ob občinskem prazniku je prav tako zaživela v plesnih barvah, tokrat s plesno predstavo skupine V.I.P. Dance Company - GO Breakersov, v kateri med drugimi nastopa svetovni prvak v break dancu Tomi Činej.

Minuli teden sta se domača profesionalna plesalca Nastja Bremec in Michal Rynia v okviru programa Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica predstavila z novim mednarodnim plesnim projektom Urbane zgodbe - Soba z razgledom, Kravata.

To nedeljo, 14. decembra, ob 19. uri pa niz dogodkov v plesnem letu zaključujemo s plesno - glasbenim in vizualnim dogodkom z naslovom Skica na koncertu v produkciji Zveze kulturnih društev Nova Gorica, Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti Območne izpostave Nova Gorica. Predstava bo v Slovenskem narodnem gledališču Nova Gorica. Plesno - glasbeni - vizualni dogodek z naslovom Skica na koncertu je navdihnila 110. obletnica rojstva pesnika Srečka Kosovela. Njegove pesmi Skica na koncertu, Cesta samotnih, Razpoloženje, O grenka trudnost, Potovanje so za to priložnost uglasbili skladatelji in aranžerji Zlatko Kaučič, Marijan Mlakar, Miran Rustja, Dejan Vidovič in Anže Vrabec. Instrumentalisti, plesalke in plesalci, ki izhajajo iz različnih plesnih društev, se ukvarjajo z različnimi plesnimi zvrstmi, vsem pa je skupen sodobni plesni izraz, so na uglasbene in recitirane pesmi pripravili celovečerno predstavo plesnih miniatur. Vizualni del dogodka z enakim naslovom Skica na koncertu, je nastal na likovni delavnici Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti Nova Gorica pod konceptualnim vodenjem Gregorja Mavra, Klemna Bruna in Aleksandra Pece, ki so udeležence vodili in pripeljali do vizualizacije plesnih motivov. Dogodek se bo po zaključku na velikem odru nadaljeval z odprtjem razstave v Rotundi SNG Nova Gorica, kjer bodo na ogled vizualne podobe plesa. (Brezplačne vstopnice pri blagajni SNG Nova Gorica, vsak delavnik od 10.00 do 12.00 in od 15.00 do 17.00 ter uro pred začetkom predstav,  05 335 22 47, blagajna.sng@siol.net. Informacije: Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, Območna izpostava Nova Gorica, Bevkov trg 4, Nova Gorica, T 05 335 18 50 in 335 18 52, E oi.nova.gorica@jskd.si)

 

 

 

Plesna doživetja 2014

Skica na koncertu

 

Oddaja zahteve o ureditvi priponk na strani
Polja označeno s * so obvezna.
Želim da se priponke na tej spletni strani uredijo v skladu s zakonom o dostopnosti