Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Drugega aprila obeležujemo svetovni dan zavedanja o avtizmu

DATUM OBJAVE 01. april 2015
VIR Mestna občina Nova Gorica

2. aprila obeležujemo svetovni dan zavedanja o avtizmu. Namenjen je osveščanju javnosti in celotne družbe o ustvarjanju primernih pogojev za učenje, življenje, skrb in delo oseb z avtizmom. V Mestni občini Nova Gorica se bomo pridružili mednarodni akciji, in sicer tako, da bomo v četrtek, 2. aprila, in na njegov predvečer v modri svetlobi osvetlili novogoriško mestno hišo, Bevkov in Rusjanov trg. Z modro osvetlitvijo v mestih na zavedanje o avtizmu opozarjajo tudi drugod po svetu.
 
Kot poudarjajo v  Društvu za pomoč osebam z avtizmom OKO, ki deluje na območju Primorske, med nami živijo tudi osebe z avtizmom, ki si prav tako kot vsi drugi želijo človeku dostojno življenje in enakopravne možnosti za sobivanje v družbi. Zaradi njihovih posebnosti jim takšno sobivanje ni samo po sebi dano in jim je v mnogih primerih tudi odvzeto.

V društvu dodajajo, da iz ne-vedenja, ne-znanja, ne-razumevanja in ne-poznavanja posebnosti oseb z avtizmom lahko nastaja zavračanje. Ključnega pomena za socialno vključenost oseb z avtizmom je urejeno družbeno okolje in razumevanje te problematike. Z razumevanjem lahko družba pomembno reagira pri aktivnem socialnem vključevanju teh oseb in pri vzpostavljanju socialne komunikacije ter interakcije med družbo in osebami z avtizmom.