Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Preventivna akcija Hitrost in posledice v prometnih nesrečah

DATUM OBJAVE 14. april 2015
VIR Mestna občina Nova Gorica

Policijska uprava Nova Gorica bo v sredo, 15. aprila 2015, ob 12. uri, pred zgradbo novogoriškega Slovenskega narodnega gledališča v soorganizaciji s Svetom za  preventivo in vzgojo v cestnem prometu Mestne občine Nova Gorica, izvedla preventivno prireditev z naslovom Hitrost in posledice v prometnih nesrečah. Namen in cilj teh aktivnosti je bil osveščanje voznikov motornih vozil glede nevarnosti prekoračitev največje dovoljene hitrosti oz. o posledicah neprilagojene hitrosti v cestnem prometu. Datum preventivnih aktivnosti ni naključen, saj v prihajajočih mesecih policisti najpogosteje obravnavajo prometne nesreče, kjer med primarnimi vzroki izstopa neprilagojena hitrost vožnje voznikov motornih vozil, zlasti ko govorimo o prometnih nesrečah z najtežjimi posledicami. Za zmanjševanje posledic prometnih nesreč ima velik pomen tudi upoštevanje hitrosti motoristov in ustrezna motoristična oprema (pomembnost uporabe zaščitne čelade in motoristične opreme pri vožnji z enoslednimi vozili). Za večjo varnost je pomembna tudi  dosledna uporaba varnostnih pasov tako voznikov kot tudi vseh sopotnikov v vozilu; zlasti je potrebno izpostaviti sopotnike na zadnjih sedežih. Uporaba varnostnih pasov je obvezna tako na daljših razdaljah, kot tudi pri mestni vožnji. Kot sekundarni vzrok prometnih nesreč pa je še vedno pri voznikih pogosto prisoten tudi alkohol. Nekateri vozniki hitrosti in načina vožnje še vedno ne prilagodijo svojim sposobnostim za vožnjo, lastnostim in stanju ceste ter preglednosti na njej, gostoti in drugim značilnostim prometa,  vremenskim razmeram ter značilnostim vozila in tovora.

 

Ob tej priložnosti bosta na petkovih preventivnih aktivnostih navzoče nagovorila tudi predstavnik Policijske uprave Nova Gorica in podžupan Mestne občine Nova Gorica Marko Tribušon.

 

Na omenjeni preventivni prireditvi pa bodo navedenega dne sodelovali tudi nekateri vrhunski slovenski športniki, in sicer Jurij Tepeš (smučar skakalec)  in Mitja Kosovelj (gorski tekač), oba zaposlena v Policiji oz. Oddelku vrhunskih športnikov v Policijski akademiji Generalne policijske uprave (več na spletni strani Policije: http://www.policija.si/index.php/generalna-policijska-uprava/952) in vrhunski športniki, zaposleni v Slovenski vojski: Filip Flisar (smučarski kros), Klemen Gerčar (motokrosist) in Sašo Kragelj (motokrosist). Znani športniki oz. dobitniki številnih priznanj bodo  obiskovalcem ob tej priložnosti podali preventivne nasvete glede varne vožnje z motornimi vozili, s poudarkom problematike hitrosti in varne vožnje motoristov.

 

Na območju Policijske uprave Nova Gorica je po statističnih podatkih v letu 2014 za posledicami vseh prometnih nesreč umrlo 9 oseb (v letu 2013= 6), od navedenega števila 3 (4) osebe zaradi neprilagojene hitrosti. Od udeleženih v prometnih nesrečah s primarnim vzrokom hitrost je bilo 27 (15) oseb hudo telesno poškodovanih in 88 (98) oseb lahko telesno poškodovanih.

Policisti so v prvih treh mesecih 2015 obravnavali zaradi neprilagojene hitrosti obravnavali 31 (v enakem lanskem obdobju = 35) prometnih nesreč.

 

V preventivnih aktivnostih bodo poleg omenjenih organizatorjev sodelovale tudi druge ustanove, in sicer: Tehnični šolski center Nova GoricaSrednja prometna šola, reševalci Nujne medicinske pomoči ZD Nova Gorica, poklicni gasilci Gasilske enote Nova Gorica in člani moto kluba OK Riders. V okviru preventivne akcije bodo potekale aktivnosti, katerih namen in cilj je osveščanje voznikov enoslednih in motornih vozil ter ostalih udeležencev o neprimerni oziroma neprilagojeni hitrosti v cestnem prometu, posledicah tovrstnih prometnih nesreč in o pomembnosti uporabe zaščitne čelade in motoristične opreme pri vožnji z enoslednimi vozili ter uporabi varnostnih pasov pri vožnji v vozilih.

S preventivnimi aktivnostmi želimo torej vse udeležence v cestnem prometu in medije opozoriti, da glede na izkušnje preteklih let v prihodnjih mesecih problematiki hitrosti, voznikom enoslednih vozil in uporabi varnostnih pasov namenijo še več pozornosti. Prvi pogoj za zmanjšanje števila prometnih nesreč in posledic je zagotovo spoštovanje predpisov v cestnem prometu kakor tudi večja strpnost in spoštovanje drugih udeležencev. Previdnost in zbranost  udeležencev v prometu morata biti vedno na prvem mestu. 

 

Organizatorji petkove preventivne aktivnosti bodo pripravili naslednje aktivnosti:

 

- Na mestu prireditve bo tudi informacijska točka, na kateri bodo policisti Postaje prometne policije Nova Gorica in Policijske postaje Nova Gorica predstavili postopke policije v prometu, predstavili službeno patruljno vozilo znamke Škoda RS z video snemalnikom za dokazovanje prekrškov in motorno kolo, laserske merilnike hitrosti in ostalo opremo za reševanje prometnih nesreč. Policisti bodo na tej točki delili tudi različen preventivni material, odgovarjali na različna vprašanje prisotnih itd.

 

- Na mestu prireditve bo postavljena  tudi informacijska točka, kjer bo ob vozilih policije postavljeno tudi reševalno vozilo Zdravstvenega doma Nova Gorica. Reševalec – voznik reševalnega vozila bo predstavil delo reševalca pri obravnavi prometne nesreče ter vozilo z opremo. Prav tako bo poleg tega vozila na mestu prireditve postavljeno še gasilsko vozilo Gasilske enote Nova Gorica, kjer bodo predstavili njihovo delo gasilcev pri obravnavi prometne nesreče in vozilo z opremo.

 

- Predstavnik moto kluba OK Riders bo predstavil sistem zaščitnih zračnih blazin (airbag za motoriste).