Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Začenja se 11. Festival vrtnic

DATUM OBJAVE 26. april 2016
VIR Mestna občina Nova Gorica

 

 

Goriško društvo ljubiteljev vrtnic (GDLV), družba Hit in Mestna občina Nova Gorica (MONG) so pripravili bogat program že 11. Festivala vrtnic. Ta priljubljena pomladna prireditev tudi letos prinaša pisano paleto dogodkov in doživetij povezanih z vrtnicami, ki so postale prepoznavni simbol Nove Gorice in Goriške.

 

Festival vrtnic se je v Novi Gorici, mestu vrtnic, kot ga radi poimenujemo, že dodobra udomačil in z raznolikim programom dogajanja privablja vedno več obiskovalcev od blizu in daleč. Na Goriškem bo zato že od 30. aprila in ves mesec maj mogoče uživati ob ogledu zbirke burbonk in mestnih nasadov vrtnic. Obiskovalci bodo lahko sodelovali na delavnicah in predavanju, si ogledali razstavo fotografij in slikarskih del, uživali v številih koncertih in spoznavali posebne okuse izvrstnih jedi z vrtnicami, si privoščili sprostitev ter se udobno namestili v Hitovih hotelih.

 

STROKOVNI OGLEDI

Glavna atrakcija festivala bodo tudi letos starinske lepotice, vrtnice burbonke. Zbirka burbonk na vrtu Frančiškanskega samostana na Kostanjevici bo na ogled vsak dan, od 9. do 17. Ure (vstopnina 2 evra na osebo).  Od 30. aprila do 15. maja pa bodo ob 11. uri, ko najbolj dišijo, na voljo vodeni ogledi. Ogled bo po dogovoru možen tudi izven tega urnika, v slabem vremenu pa vodeni ogledi odpadejo. Rožne nasade v mestu si bo pod strokovnim vodstvom Edija Prošta mogoče ogledati v nedeljo, 22. maja, zbirališče ob 10.00, pod arkadami stavbe Mestne občine Nova Gorica.

 

GDLV tudi letos nadaljuje s sodelovanjem z Rožaško opatijo (občina Manzano, Italija), kjer se nahaja zanimiva zbirka vrtnic in kjer tudi letos pripravljajo posebno festivalsko dogajanje »Rosazzo da Rosa«, ki bo potekalo 7. in 8. maja. Prav tako pa so vsi obiskovalci festivala vabljeni na ogled vrta Viatori v Gorici (Italija). Gre za eno najlepših botaničnih zbirk na širšem Goriškem, ki je v pomladanskem času odprta javnosti, obiskovalci pa se lahko dogovorijo tudi za voden ogled v slovenskem jeziku. 

 

DELAVNICI IN PREDAVANJE

Med barvito paleto dogodkov letošnjega festivala najdemo tudi kulinarično delavnico z Meto Harej »Kako skuhamo pravi rožni sirup in žele«,  (6. maj, ob 17.00, trgovina Zale&Pepe, center Eda, Delpinova 18b), dan za tem (7. maj, ob 19.00) bo v pasaži centra Eda potekala  Biodanza s Klavdijo in vrtnicami, delavnica z Ano Ličina »Ustvarimo svoj parfum z vrtnico!« pa bo na voljo 19. maja, ob 17.00,  v pasaži centra Eda.

 

Predavanju Matjaža Mastnaka »Kako so šipki postali vrtnice« pa bodo obiskovalci lahko prisluhnili v četrtek, 12. maja, ob 19.uri , prav tako v pasaži centra Eda.

 

EX-TEMPORE in RAZSTAVE

V soboto, 7. maja, bo na vrtu Frančiškanskega samostana na Kostanjevici potekal ex-tempore »Med burbonkami« pod mentorstvom akademske slikarke Jana Dolenc. Na njem bodo sodelovale članice slikarske sekcije Društva Kul-tu-ra iz Renč. Njihova dela bodo predstavili na skupni razstavi, ki jo bodo odprli v petek, 13. maja, ob 19.00, v avli hotela Sabotin v Solkanu.

 

Razstavo fotografij Danila Kotnika z naslovom »Dišeči portreti burbonk« pa bodo gostom predstavili v sklopu srečanja ljubiteljev vrtnic, 20. maja, ob 19. uri, v pasaži centra Eda.

 

Tudi v trgovini Kristal v centru Eda bodo pripravili razstavo izdelkov z motivi vrtnic, prav tako v centru Eda pa si lahko v cvetličarni Svengalova med 5. in 7. majem ogledate razstavo cvetličnih aranžmajev z vrtnicami.

 

KONCERTI

Obiskovalci se bodo še posebej razveseli koncerta med burbonkami. Moški pevski zbor Provox bo v vrtu Frančiškanskega samostana na Kostanjevici nastopil v soboto, 21. maja, ob 20. uri  (v primeru slabega vremena bo koncert v dvorani Frančiškanskega samostana).

 

Kulturni dom Nova Gorica v mesecu maju prireja kar tri brezplačne koncerte, ki bodo predstavljeni v okviru projekta Glasba z vrtov Sv. Frančiška. Koncerte bodo gostili v dvorani Frančiškanskega samostana na Kostanjevici ob torkih, in sicer 17., 24. in 31. maja. V igralniško-zabaviščnem centru Perla bo v petek, 13. maja, ob 22.00, nastopila priljubljena italijanska kantavtorica Patty Pravo.

 

 

JEDI Z VRTNICAMI, ROŽNI SLADOLED, ROŽNI LEDENI ČAJ in FESTIVALSKE DEGUSTACIJE VIN

Obvezni del festivala bodo tudi letos različne jedi in degustacijski meniji z vrtnicami, tako v restavraciji hotela Sabotin v Solkanu kot tudi restavraciji hotela Lipa v Šempetru. V Perlini kavarni Dolce Vita vam bodo postregli z odličnim domačim sladoledom z vrtnicami in novo sladico z vrtnicami, posebno rožno sladico bo mogoče pokusiti tudi v baru Rosa v igralniško-zabaviščnem centru Park. Prav tako bo rožni sladoled na voljo v baru na Placu ob hotelu Lipa, kjer se boste lahko osvežili z okusnim ledenim čajem iz vrtnic.

 

V Vinoteki Solum (Bevkov trg 6), bo ves maj mogoče pokusiti po 3 vzorce vin in grižljaj z vrtnicami, v četrtek 12. maja pa pripravljajo posebno degustacijo penin in mesnin. Zanimivo degustacijo rozejev in prigrizkov v maju gostom pripravljajo tudi v hotelu Sabotin v Solkanu.       

 

DOBRO POČUTJE IN UDOBNE NAMESTITVE

Ker je program festivala zares pester lahko bivanje na Goriškem podaljšate v enem izmed Hitovih hotelov (Lipa & Sabotin 3* / Park & Perla 4* / booking@hit.si; t 05 331 13 41) sproščujočo masažo z rožnim oljem pa si lahko obiskovalci privoščijo v hotelu Lipa v Šempetru pri Gorici.

 

Več o programu festivala vrtnic na spletnih straneh: www.hit.si, www.vrtnice.info, www.nova-gorica.si.

 

Zloženka 11. Festival vrtnic

 

 

 

Oddaja zahteve o ureditvi priponk na strani
Polja označeno s * so obvezna.
Želim da se priponke na tej spletni strani uredijo v skladu s zakonom o dostopnosti