Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Drugo zasedanje Skupnega odbora Slovenija – Furlanija-Julijska krajina

DATUM OBJAVE 10. maj 2016
VIR Mestna občina Nova Gorica

Minister Erjavec in predsednica Serracchiani sta na današnjem zasedanju izrazila zadovoljstvo z nadaljevanjem vzpostavljenega sodelovanja in se strinjala, da so dobri odnosi in okrepljeno sodelovanje na področjih skupnega interesa, krepitev medsebojnih povezav ter skupno delovanje v smeri reševanja odprtih vprašanj, posebnega pomena za socialno-ekonomski razvoj čezmejnega prostora in ljudi, ki tam bivajo. Minister Erjavec je poudaril, da sodelovanje v okviru skupnega odbora zagotavlja tudi dodatno pozitivno dinamiko v dobrososedskih odnosih med državama.      

Na zasedanju je bila posebna pozornost namenjena tudi obema manjšinama. "Slovenska narodna manjšina v Italiji in Italijanska narodna skupnost v Sloveniji sta pomembna vez med Slovenijo in Furlanijo – Julijsko krajino, zato si morajo tako Slovenija kot Furlanija – Julijska krajina in Italija prizadevati za njuno uveljavljanje in promocijo in ju podpirati pri ohranjanju in razvijanju njune identitete, kar je naša obveza in odgovornost," je poudaril minister Erjavec in dodal, da sta obe manjšinski skupnosti sooblikovalca družbene raznolikosti prostora, ki prispevata k celostnemu razvoju tega območja.

Predstavniki Skupnega odbora Slovenija – Furlanija - Julijska krajina so se na plenarnem zasedanju dogovoril o nadaljnjih področjih in temah delovanja ter sodelovanju pri skupnih projektih in dejavnostih na področjih prometa, energije, okolja, prostorskega načrtovanja, kmetijstva, gospodarstva in turizma, raziskav in inovacij, civilne zaščite, zdravja, socialne politike, kulture, izobraževanja in manjšinskih vprašanj. Izpostavili so potrebo po nadaljnji krepitvi sodelovanja pod okriljem Skupnega odbora. V Novi Gorici bo danes potekala tudi investicijska konferenca v sodelovanju z Območno gospodarsko zbornico v Novi Gorici, kjer bodo podjetnikom FJK predstavljene priložnosti za investiranje v sklopu tretjega privatizacijskega paketa (turistični center Kanin, logistični center Vrtojba, poslovna cona Ajdovščina, idr.).
  
Minister Erjavec in predsednica ADFJK Seracchiani sta se pred zasedanjem sestala na ločenem bilateralnem srečanju. Posebno pozornost sta namenila gospodarskemu sodelovanju,  sodelovanju na področju prometa v okviru makroregionalnih strategij, katerih članici sta tako Slovenija kot Italija (Evropska strategija za Alpsko makroregijo in Evropska strategija za Jadransko-Jonsko makroregijo). Minister Erjavec je v pogovoru s predsednico Serracchiani, na katerem je sodeloval tudi minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc, posebej poudaril pričakovanje, da bo dežela FJK zagotovila polno uresničitev zaščitnih določb za slovensko narodno manjšino.