Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

ROŽNATI OKTOBER in aktivnosti Društva ko-RAK.si ob podpori Mestne občine Nova Gorica

DATUM OBJAVE 20. oktober 2016
VIR Mestna občina Nova Gorica

Rožnati oktober je mesec, v katerem z različnimi dogodki obeležujemo boj proti raku dojk in  usmerjamo pozornost javnosti na ta najpogostejši rak pri ženskah. Na Goriškem smo začeli izvajati državni presejalni program DORA za zgodnje odkrivanje raka dojk.

Strokovni svet DORA je med poletjem 2016 pregledal strokovne in tehnične usposobljenosti za vključitev Splošne bolnišnice dr. Franca Derganca Nova Gorica v program in ugotovil, da zadostuje kriterijem. Tako je program DORA septembra pričel delovati tudi na Goriškem. Nov strateški načrt na državni ravni predvideva širitev programa na območje celotne Slovenije do leta 2018. V program je trenutno vključenih 55 % vseh slovenskih žensk iz ciljne populacije v  starostni skupini med 50 in 69 let. Program z vabili v celoti pokrivata območni enoti ZZZS Ljubljana in Maribor, februarja sta se v program vključili OE Koper in OE Kranj, septembra pa tudi OE Nova Gorica. Udeležba vabljenih žensk v program tam, kjer se program izvaja, je dobra (več kot 80 %). Pri tem velja poudariti, da se v programu kar dve tretjini rakov dojk odkrije v omejeni obliki bolezni, večinoma takih, ki so manjši od 1 cm. Ti kazalniki že napovedujejo učinkovitost programa in dosego dolgoročnega cilja – zmanjšanje umrljivosti žensk zaradi raka dojk vsaj za 30 %.

Od leta 2012 je obolevnost za rakom dojk na Goriškem nekoliko manjša od  slovenskega povprečja: v Sloveniji bo ena od 13 žensk do 74. leta zbolela za rakom dojk, na Goriškem pa ena od 15 žensk! Sicer pa je rak dojk na prvem mestu po pojavnosti med vsemi raki med ženskami v Sloveniji, kajti vsako leto na novo zboli več kot 1300 žensk, več kot 400 jih umre.  Tudi odzivnost v presejalnih programih ZORA in Svit je na Goriškem najvišja v Sloveniji. 

Zato je v rožnatem oktobru goriško Društvo za boj proti raku in drugim kroničnim boleznim ko-RAK.si s podporo Mestne občine Nova Gorica pripravilo zajeten niz dogodkov, s katerimi želijo osveščati javnost o pomenu zgodnjega odkritja raka dojk ter preventive.

Začelo se je s simpozijem pod imenom »Briški izzivi«, ki je potekal 15. septembra 2016 na Dobrovem v Goriških Brdih. Datum ni bil naključno izbran, kajti 15. september je svetovni dan limfoma. Na simpoziju so slovenski strokovnjaki predstavili novosti, tako da smo poglobili vedenja o krvnih rakih ter možnostih razvoja tretjega onkološkega centra v Sloveniji, in sicer v bolnišnici v Šempetru.

Ob novogoriškem občinskem prazniku je Društvo ko-RAK.si pripravilo razstavo fotografij bolnic in ozdravljenk z diagnozo raka dojk z naslovom »Lep je dan«. Estetske fotografije so bile postavljene v avli Mestne občine Nova Gorica. Pred tem pa je Društvo ko-RAK.si pripravilo nagradni natečaj, v katerem so dijaki novogoriške umetniške gimnazije svoja razmišljanja prenesli na plakate, ki so bili obiskovalcem postavljeni na ogled ob fotografijah razstave »Lep je dan«. Uradna otvoritev razstave s kulturnim programom in nagovori je bila v ponedeljek, 26. septembra 2016, ob 13. uri.

12. oktobra 2016 smo v veliki dvorani novogoriške občine organizirali okroglo mizo o raku dojk, na kateri so sodelovali najvidnejši slovenski strokovnjaki programa DORA. Na dogodku smo goriškim ženskam pojasnili nujo po zgodnjem odkritju raka in odgovorili na vprašanja o mamografiji in programu DORA.

Oktobra pričenjamo tudi z novim ciklusom programa »VADI RAD – Vadba in rak dojke«. To je vodena telesna dejavnost za bolnice z rakom dojk. S programom  želimo doseči pozitivne učinke in tako povečati stopnjo možnosti kakovostnega preživetja žensk obolelih za rakom dojk, zmanjšati telesne in duševne posledice bolezni ter zdravljenja in naučiti bolnice novih vzorcev vedenja. Trimesečni program telesne vadbe bo trajal 12 tednov, 2–3 srečanji tedensko.

Že četrto leto zapored bo društvo organiziralo dobrodelno športno prireditev »Tek in hoja za upanje – odvrzimo tabuje«. Prireditev bo potekala pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja in bo namenjena gibanju, veselemu družabnemu srečanju ter posredovanju sporočila o pomenu boja proti raku dojk in raku prostate. Osrednji dogodek s pestrim programom se bo odvijal v soboto, 22. oktobra 2016, na Trgu Edvarda Kardelja pred novogoriško mestno hišo z začetkom ob 8. uri. Pohodniki in tekači bodo imeli na voljo štiri različno dolge proge – dve tekaški in dve pohodni. Krajša pohodna proga je prilagojena tudi za invalide in starše z otroškimi vozički. Prihodek zbranih dobrodelnih sredstev bo v celoti namenjen rakavim in kroničnim bolnikom za medicinske pripomočke, ki jim bodo olajšali zdravljenje ter za brezplačno pomoč pri odpravi posledic zdravljenja (npr. limfedema).

Aktivnosti Društva ko-RAK.si se z dobrodelno športno prireditvijo še ne zaključujejo, saj se bodo nadaljevale še v november, mesec moškega zdravja. Tekom meseca bodo predstavniki društva z različnimi dogodki obeležili svetovni dan težke kronične bolezni diabetes ter svetovna dneva pljučnih bolezni s poudarkom na novostih pri zdravljenju raka pljuč.

Sodelovanje Društva ko-RAK.si in mestne občine se poglablja tudi na drugih področjih javnega zdravja, še posebej skozi številne aktivnosti znotraj koncepta Zdravje v vseh politikah. S povezovanjem in koordiniranjem NVO in ostalih deležnikov na lokalni ravni, kar mestna občina uspešno izvaja, je mogoče učinkovito promovirati zdravje, enakost in trajnostni razvoj.

 

4. Tek in hoja za upanje 2016 - program.pdf

Oddaja zahteve o ureditvi priponk na strani
Polja označeno s * so obvezna.
Želim da se priponke na tej spletni strani uredijo v skladu s zakonom o dostopnosti