Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Obeležitev svetovnega dneva otroka

DATUM OBJAVE 18. november 2016
VIR Mestna občina Nova Gorica

Ob svetovnem dnevu otroka in 27. obletnici sprejema Konvencije o otrokovih pravicah

Nova Gorica za en dan predaja županovanje otrokom

Nova Gorica skupaj s sedmimi drugimi občinami po Sloveniji za en dan predaja županovanje otrokom. Gre za pobudo UNICEF-a Slovenija, s katero bodo Otrokom prijazna UNICEF-ova mesta simbolično obeležila prihajajoči svetovni dan otroka in 27. obletnico sprejema Konvencije o otrokovih pravicah. Otroci župani bodo danes v uradih sprejemali predvsem vrstnike – otroke in mlade, ki bodo županom predali predloge za mesto po meri otrok.

Pomembno je, da si za uresničevanje otrokovih pravic prizadevamo vse dni v letu in ustvarjamo okolje, ki omogoča slehernemu otroku poln razvoj potencialov. 20. november, ko obeležujemo Dan otroka in 27. obletnico sprejetja Konvencije otrokovih pravic, nudi posebno priložnost za opomnik o pomembnosti tega prizadevanja. Na to bodo danes, 18. novembra, opozorili tudi župani v sedmih slovenskih občinah – v Novi Gorici, Ljubljani, Mariboru, Piranu, Domžalah, Postojni in Zagorju ob Savi, in za en dan otrokom predali ključ občine ter jim s tem simbolično zaupali njeno vodenje. V Občini Trbovlje se bodo pobudi pridružili 22. novembra. Otroci župani bodo s pomočjo vrstnikov, ki jih bodo obiskali v uradih župana, oblikovali predloge za mesto po meri otrok, in jih predali županu gostitelju, 20. novembra pa še predsedniku Republike Slovenije, Borutu Pahorju.

V petek, 18. novembra 2016, bomo v Novi Gorici skupaj z UNICEF-om Slovenija in Medobčinskim društvom prijateljev Mladine za Goriško obeležili Svetovni dan otroka.  

Na usklajevalnem sestanku predsednikov šolskih parlamentov, ki ga je prejšnji teden organiziralo Medobčinsko društvo prijateljev mladine za Goriško, so za mladega župana določili Valentina Vugo z Osnovne šole Solkan. Valentin Vuga je izrazil željo, da bi se mu pri županovanju pridružili tudi predsedniki oziroma predstavniki šolskih parlamentov, tako da bo lahko skupaj z njimi oblikoval predloge, priporočila, izboljšave, ki jih bo ob zaključku županovanja predal županu.

Na povabilo Vrtca Nova Gorica  bo mladi župan skupaj z županom Matejem Arčonom ob 8.30 obiskal enoto Najdihojca Vrtca Nova Gorica ter zajtrkoval z otroki oddelka Zajčki v okviru projekta Tradicionalni slovenski zajtrk. Nato bo na njegovo prošnjo obiskal dve podjetji v mestu, kjer se bo seznanil z delovanjem in predstavil možne oblike tesnejšega povezovanja z mladimi. Ob 9.15 bo gost podjetja GEN-I, ob 10. uri pa Pekarne Brumat. Ob 11.30 bo sledil dan odprtih vrat v novogoriški mestni hiši, ki bo namenjen vprašanjem in idejam najmlajših. Skupaj s predstavniki ostalih šol v Mestni občini Nova Gorica bo mladi župam oblikoval predloge in priporočila.

Županovanje mladega župana se bo zaključilo ob 12.30 v Zeleni dvorani novogoriške mestne hiše z vračilom ključa ter predaje predlogov mladega župana novogoriškemu županu Mateju Arčonu. Na zaključek ste prijazno vabljeni tudi novinarke in novinarji.

»Vse prepogosto pri ustvarjanju sveta po meri otrok pozabimo vključiti otroke, s čimer jim odvzamemo možnost sodelovanja v zadevah, ki se jih dotikajo. Gre za neprecenljiv potencial, ki se nahaja v vsakem lokalnem okolju. S pobudo smo želeli spodbuditi zavedanje, da smo vsi lahko aktivni soustvarjalci lokalnega okolja, kjer smo povezani in odgovorni, da sodelujemo za razvoj. Pri tem lahko prek medvrstniškega in medgeneracijskega učenja dosežemo tudi najmlajše, ki jim prepogosto primanjkuje spodbud in primerov, kako prispevati v svojem okolju,« je o pobudi povedal Tomaž Bergoč, izvršni direktor UNICEF-a Slovenija.

»Mladim je potrebno ponuditi možnost raznovrstnega aktivnega udejstvovanja na različnih področjih in nivojih participacije, ta pobuda pa je tudi priložnost za ozaveščanje o različnih pomembnih vprašanjih, ki jih lahko otroci župani nato prenesejo nazaj med svoje vrstnike. Na ta način lahko mladi pridobivajo nove izkušnje in razumevanja ter nova poznanstva,« je še dodal Bergoč.