Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Bliža se praznični konec tedna s prireditvami v počastitev 70. obletnice vrnitve Primorske k matični domovini in 70-letnice mesta Nova Gorica

DATUM OBJAVE 12. september 2017
VIR Mestna občina Nova Gorica

Državna počastitev 70. obletnice vrnitve Primorske k matični domovini v organizaciji Koordinacijskega odbora za državne proslave in prireditve ter Službe za državne proslave v sodelovanju z Mestno občino Nova Gorica bo potekala na travniku pred novogoriško mestno hišo. Slavnostni govornik bo predsednik Državnega Sveta Republike Slovenije Mitja Bervar. Slavnostnemu govoru bo sledil umetniški del državne slovesnosti, ki ga s sodelavci in sodelavkami pod naslovom »Gorico novo bomo dali v dar!« pripravlja domača scenaristka in režiserka mag. Neda Rusjan Bric.

Vstop na proslavo je prost, zaradi neposrednega prenosa in preventivnih varnostnih ukrepov pa so gostje zaprošeni, da na prizorišče prispejo najkasneje do 19.15 in s seboj nimajo večjih torb oziroma nahrbtnikov. Obiskovalcem svetujemo še, da se za prireditev primerno oblečejo in obujejo, zaradi morebitnih padavin pa tudi pelerina ali dežnik ne bosta odveč. Vsi gostje bodo prireditev spremljali zunaj na odprtem prostoru. Neposredni prenos proslave bo na 1. programu Televizije Slovenija, 1. programu Radia Slovenija in na spletnem portalu RTV Slovenija.

Sicer pa se bo praznično dogajanje začelo že v petek dopoldan z delom Mladinske delovne brigade v Panovcu in s srečanjem brigadirjev v organizaciji Mladinskega centra Nova Gorica in v sodelovanju s Klubom brigadirjev Nova Gorica. Zaradi nepredvidljive vremenske napovedi (deloma dež, deloma sonce) smo se odločili, da bo prireditev z naslovom Glas svobode, ki jo Mestna občina Nova Gorica prireja v sodelovanju z Območnim združenjem borcev za vrednote NOB Nova Gorica, ob 17. uri v Športni dvorani Osnovne šole Milojke Štrukelj. Na prireditvi bo slavnostni govornik dr. Janez Stanovnik, častni predsednik Združenja zveze borcev za vrednote NOB Slovenije. Zbrane bosta pozdravila tudi predsednica Območnega združenja borcev za vrednote NOB Nova Gorica Katjuša Žigon in župan Mestne občine Nova Gorica Matej Arčon. V kulturnem programu bodo sodelovali: Goriški pihalni orkester, Združeni moški pevski zbori Goriške (pod koordinacijo ZKD Nova Gorica in JSKD OI Nova Gorica) in Tržaški partizanski pevski zbor Pinko Tomažič, slovesnost pa bo povezovala Mateja Rosa. Za enogastronomsko ponudbo goriških gostincev in vinarjev bo poskrbljeno v šotoru, ki ga bomo posebej za ta namen postavili na Bevkovem trgu. V preddverju Športne dvorane OŠ Milojke Štrukelj si bodo obiskovalci lahko kupili spominke in darila domačih obrtnikov.

Ob 20. uri se bo dogajanje preselilo na travnik pred novogoriško mestno hišo, državni slovesnosti pa bo ob 21.30 sledil koncert Avtomobilov in Goriškega pihalnega orkestra v Športni dvorani OŠ Milojke Štrukelj.

PARKIRANJE

V Novi Gorici v petek popoldan pričakujemo številne avtobuse iz vse Slovenije. Za parkiranje avtobusov bo poskrbljeno na območju železniške postaje v Novi Gorici. Za vodenje in urejanje prometa bo poleg policistov in varnostnikov s strani mestne občine sodelovalo še 15 rediteljev, ki bodo usmerjali voznike avtobusov in osebnih avtomobilov na predvidene parkirne prostore.  
 
Osebna vozila iz smeri Kromberka bodo usmerjena na parkirišča na Ulici Gradnikove brigade in na Prvomajski ulici, osebna vozila iz smeri Brd in Soške doline na parkirišča na Prvomajski ulici, od trgovine Obi proti Erjavčevi ulici, ter na makadamski prostor v bližini Supernove in cedre; iz smeri Šempetra na južni del Kidričeve ulice, na parkirišče OŠ Frana Erjavca in za vrtcem na Trubarjevi ulici. Na križiščih in na predvidenih avtobusnih postajališčih bodo voznike na parkirne prostore usmerjali reditelji, prav tako bodo v posameznih križiščih postavljeni smerokazi za prihod na prireditveni prostor.
                                                                                                                 
ZAPORA DELA KIDRIČEVE ULICE

Zaradi petkove slovesnosti ob 20. uri bo izvedena zapora dela Kidričeve ulice in Ulice Tolminskih puntarjev v Novi Gorici, in sicer v petek, 15. septembra, od 18. ure dalje.


V soboto, 16. septembra, se bo dogajanje nadaljevalo že v dopoldanskem času. Ob 10. uri se bo v Športni dvorani OŠ Milojke Štrukelj začelo Srečanje upokojencev severne in južne Primorske, ob 18. uri pa bo v avli novogoriške mestne hiše odprtje razstave fotografij DIA Primorska 2017 »Nova Gorica – 70 let« v organizaciji Foto kluba Nova Gorica.

Osrednji dogodek v počastitev 70-letnice mesta Nova Gorica bo ob 20. uri v Športni dvorani OŠ Milojka Štrukelj, in sicer koncert Goriška zgodba, 70 let popularne glasbena Goriškem. Več kot 150 domačih ljubiteljskih in profesionalnih ustvarjalcev, ki se jim bodo pridružili solisti legendarnih goriških skupin, bo s koncertom počastilo in ovrednotilo goriško glasbo, ki je pomembno zaznamovala naš prostor. Predstavljene bodo skladbe naslednjih izvajalcev: Avtomobili, Zaklonišče prepeva, Iztok Mlakar, Bor Zuljan, GO, Big ben, Damin gambit, Bianco, Ibunge, Scuffy dogs, Ansambel Vrtnica, Babaloo, Lapos, Primarna, Nikka in The Indicals. Dogodek organizira Mestna občina Nova Gorica v sodelovanju z Glasbenim društvom Nova, Vokalnim ansamblom Reunion, Glasbeno šolo Nova Gorica in goriškimi glasbenimi ustvarjalci. Koncerta ne bi mogli izvesti brez dragocene finančne podpore sponzorjev, in sicer: generalnega pokrovitelja in sponzorja Goriške zgodbe Soške elektrarne Nova Gorica, sponzorja Goriške zgodbe HIT d.d. in družbe Petrol. Na pomoč pa so priskočili tudi v Javnem skladu za kulturne dejavnosti RS Območna izpostava Nova Gorica. Vsem se na Mestni občini Nova Gorica iskreno zahvaljujemo za podporo.


Vstop na vse dogodke je prost.