Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Dnevi akcij proti nasilju nad ženskami v Mestni občini Nova Gorica

DATUM OBJAVE 08. december 2017
VIR Mestna občina Nova Gorica

Organizacija združenih narodov je 25. november razglasila za Mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami. S tem dnem se vsako leto začne 16 dni akcij proti nasilju nad ženskami, ki se zaključijo z 10. decembrom, Svetovnim dnevom človekovih pravic. Mestna občina Nova Gorica se je pridružila kampanji Generalnega sekretarja Združenih narodov »Združimo se proti nasilju nad ženskami«, ki poteka pod sloganom »Orange the World 2017 – Obarvajmo svet oranžno«.

Namen kampanje je osveščanje javnosti o problematiki nasilja nad ženskami in dekleti ter zavezanost ključnih akterjev k odpravi vseh oblik nasilja. Kampanja združuje aktivnosti mednarodnih organizacij, državnih in javnih struktur, organizacij civilne družbe ter posameznikov in posameznic. V tem obdobju v Mestni občini Nova Gorica nevladne in vladne organizacije osveščamo širšo javnost o razsežnostih pojava nasilja, posledicah, s katerimi se žrtve soočajo, ter oblikah pomoči, ki so žrtvam na voljo.

Nasilje je ena od najbolj razširjenih in skritih oblik kršitev človekovih pravic. Izjemno pogosto se še vedno dogaja, da povzročitelji nasilja niso kaznovani, žrtve nasilja pa si o nasilju, ki ga doživljajo, ne upajo spregovoriti. Zaradi strahu so tako potisnjeni v položaj popolne nemoči. Z namenom, da bi opozorili na to še vedno precej tabuizirano problematiko, smo Mestna občina Nova Gorica, Center za socialno delo Nova Gorica, Policijska postaja Nova Gorica, Zavod Karitas Samarijan, Mladinski center Nova Gorica in Fakulteta za uporabne družbene študije v Novi Gorici organizirali raznovrstne akcije ozaveščanja o problemu nasilja. S skupnimi močmi si prizadevamo za zagotovitev čim večje izvedbe projektov, ki temeljijo na osveščanju ljudi o prepoznavanju različnih vrst nasilja, obenem pa želimo s spodaj predstavljenimi aktivnostmi in programi spodbuditi žrtve, da hitreje iščejo pomoč, in spodbujati ljudi, da se ne umikajo, ko ta problem zaznajo v svoji okolici, pač pa svoje sume prijavljajo in prevzamejo aktivno vlogo proti nasilju.  


Center za socialno delo Nova Gorica (CSD)

Ko se ženske soočijo z nasiljem v družini, pogosto ne vedo, kam se lahko obrnejo po pomoč. Največkrat prevzemajo odgovornost za partnerjevo nasilje, soočajo se s sramom in z velikimi občutki strahu. Na CSD se zavedajo, da je težko narediti prvi korak in poiskati pomoč. CSD izvaja vrsto nalog, katerih namen je zagotoviti varnost žrtvi nasilja, preprečiti nadaljnje izvajanje nasilja v družini in okrepiti moč žrtve. Ženskam žrtvam nasilja nudi podporo pri urejanju statusnih in odnosnih zadev. S povzročiteljem nasilja izvaja strokovno delo, usmerjeno v prepoznavanje in prenehanje povzročanja nasilja. Ob mednarodnem dnevu akcij proti nasilju nad ženskami je Center za socialno delo Nova Gorica sodeloval s Policijsko postajo Nova Gorica na predstavitvenih stojnicah.

Na Centru za socialno delo Nova Gorica je bil 20. novembra 2017 regijski posvet za strokovno javnost, z naslovom Otroci – največje žrtve nasilja v družini. Udeležili so se ga predstavniki Centrov za socialno delo v regiji, šolstva, policije, nevladnih organizacij in  zdravstva. Vsakdo, ki zazna nasilje v družini, bi ga moral prijaviti, le tako bi lahko dosegli ničelno toleranco do nasilja.

 

Policijska postaja Nova Gorica

Ob mednarodnem dnevu boja proti nasilju nad ženskami so policisti Policijske postaje Nova Gorica ta teden v nakupovalnem centru Mercator center Kromberk in  v nakupovalnem centru Qlandia Nova Gorica na stojnicah informirali javnost o problematiki nasilja nad ženskami, otroki in v družinah. Policisti, policistke in ostali sodelujoči so občanom delili preventivno gradivo, jim svetovali o pomenu prijave nasilja nad ženskami in jih tudi na splošno informirali o problematiki nasilja v družini, o zakonodaji in pooblastilih na tem področju, o možnostih pomoči žrtvam nasilja in drugem. Tisti, ki so to želeli, pa so lahko podali informacije, kako bi lahko bila policija učinkovitejša pri odkrivanju in preprečevanju nasilja.

 

Zavod Karitas Samarijan

Zavod Karitas Samarijan izvaja od leta 2005 za Goriško regijo javni socialnovarstveni program Varna hiša Karitas za Primorsko, namenjen ženskam in otrokom žrtvam nasilja v družini. V okviru programa nudijo žrtvam umik v varen prostor na tajni lokaciji, nastanitev, osebno pomoč, strokovno pomoč in podporo, svetovanje, skupino za samopomoč ter razne aktivnosti za opolnomočenje ter krepitev moči uporabnic za samostojno življenje. Za pomoč so dostopni na tel. številki 031 655 961.

V letošnjem letu je zaživela tudi Svetovalnica Lučka, kjer dobijo pomoč in informacije vsi, ki se kakorkoli srečujejo z nasiljem v družini. Uporabnicam in uporabnikom nudijo individualno svetovanje in pogovore, terapevtsko skupino za osebno rast, za samopomoč ter aktivnosti v smislu osebnostne rasti, sprostitve, razbremenitve, ozaveščanja, informiranja, opolnomočenja. Vse vsebine izvajata strokovno usposobljeni strokovni delavki. Svetovalnica Lučka ima prostore v Šempetru pri Gorici, Cesta Prekomorskih brigad 20. Informacije in naročilo termina na telefon 031 666 321.

 

Mladinski center Nova Gorica

Mladinski center Nova Gorica ob podpori Mestne občine Nova Gorica že vrsto let  v vseh osnovnih in srednjih šolah v Mestni občini Nova Gorica izvaja preventivne delavnice za otroke in mlade. Z namenom preventivnega delovanja na področju preprečevanja različnih oblik nasilja izvajajo v četrtih in petih razredih osnovnih šol kar dve delavnici na temo preprečevanja nasilja. Učence preko različnih metod s konkretnimi primeri, ki so vzeti iz vsakodnevnega življenja posameznika njihove starosti, sprva spodbujajo, da prepoznajo obliko nasilja, da ocenijo (ne)primernost vedenja, odziva, razmislijo o primernejših načinih reševanja konflikta, pri čemer je poudarek predvsem na medvrstniškem nasilju in mreži pomoči. V petem razredu sledi nadgradnja, ko učenci skupaj z mentorji prepoznavajo razlike med sožitjem in nasiljem, oblike nasilja in oblike ustreznih vedenj v konfliktnih situacijah, s čim se sooča žrtev, kdo je nasilnež, kaj je konflikt, kako se odzvati v konfliktni situaciji, tako da se zavzamemo zase in postavimo zdrave meje, kako lahko zmanjšamo pojav nasilja in mrežo pomoči v njihovem ožjem in našem skupnem širšem okolju.

 

Fakulteta za uporabne družbene študije v Novi Gorici

Na Fakulteti za uporabne družbene študije v Novi Gorici se zavedajo problematike nasilja, zato so aktivno vključeni v preventivne in kurativne dejavnost. V Novi Gorici so 5. decembra so organizirali okroglo mizo z naslovom »Boj proti nasilju nad ženskami«. Z letošnjim letom so se vključili tudi v mrežo prvih točk pomoči za žrtve nasilja v družini in žrtve nasilja zaradi spola (projekt FIRST). O pojavnosti in razsežnosti nasilja, kot tudi o konkretnih načinih pomoči, pa seznanjajo študente, ki se v okviru dodiplomskega in magistrskega študija izobražujejo za nudenje psihosocialne pomoči.