Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Na novoletni novinarski konferenci župan Matej Arčon predstavil minulo delo in načrte za leto 2018

DATUM OBJAVE 19. december 2017
VIR Mestna občina Nova Gorica

Župan Mestne občine Nova Gorica Matej Arčon je na novoletni novinarski konferenci v torek, 19. decembra 2017, predstavil ključne mejnike letošnjega leta in načrte za prihodnost. Posebej je izpostavil delo na projektih, saj je Mestna občina Nova Gorica v zadnjih dveh letih sodelovala v 81 projektnih prijavah na različne evropske programe. Velik del teh projektnih vlog je še v ocenjevanju. Do sedaj smo bili uspešni z 9 prijavami, kar je zelo dobro glede na povprečje v Evropski uniji, ki znaša 4 uspešne prijave. V teh projektih sodelujemo z več kot 70 partnerji iz 20 držav, delež mestne občine pa znaša skupaj nekaj več kot 4 milijone evrov. Vsebine, ki jih izvajamo s pomočjo evropskih projektov, predstavljajo pomembno dodano vrednost vsakodnevnim aktivnostim občine. Prevladujejo teme, ki jih agenda Evropske unije opredeljuje kot strateško pomembne za razvoj evropskega konkurenčnega modela: podjetništvo, socialno podjetništvo, energetska učinkovitost, kulturna in naravna dediščina. Pri tem pa je pomemben tudi vidik prenosa znanj, dobrih praks in vstopanje v kakovostne strokovne mreže. Minuli teden smo tako pridobili financiranje iz enega najzahtevnejših programov Evropske unije, programa Horizont 2020. S projektom URBINAT, v katerem sodeluje 29 partnerjev iz Evropske unije in širše, bomo na območju ob potoku Korn v Novi Gorici preverjali uporabnost sodobnih pristopov pri oblikovanju javnega prostora s pomočjo »zelenih« rešitev in z vključevanjem javnosti. 

Župan Matej Arčon je leto 2018 izpostavil kot leto začetka pomembnega investicijskega cikla v vseh občinah Goriške regije, ki se bo nadaljeval tudi v prihodnjih letih. Leta 2018, 2019 in 2020 bodo tako zelo pomembna in intenzivna z vidika izvedbe pridobljenih projektov.  Planirane so številne investicije, ki bodo pomembno obogatile kakovost bivanja v naši občini pa tudi v širši regiji.

Konec letošnjega novembra je župan v vlogi predsednika razvojnega sveta severnoprimorske regije z gospodarskim ministrom Zdravkom Počivalškom podpisal dogovor za razvoj Goriške regije. Trije projekti, ki jih bodo skupaj uresničili država in občine, so vredni 36,5 milijona evrov. Največ, 31 milijonov evrov, bo namenjenih za 4. razvojno os, natančneje za prenovo cest v Zgornjem Posočju in na Idrijsko-Cerkljanskem, kar bo imelo pozitivne učinke na širšo Goriško. V Novi Gorici pa smo na osnovi dogovora pridobili še sofinanciranje ureditve Skupnostnega centra.

V začetku februarja letos sta bila na seji Nadzornega odbora za spremljanje Programa Interreg V-A Italija–Slovenija, soglasno odobrena dva projekta Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje EZTS GO »Soča-Isonzo« in »Zdravstvo-Salute«, katerih skupna vrednost znaša 10 milijonov evrov. V prihodnjem letu se bosta tako projekta  začela uresničevati in prispevati k dvigu kvalitete življenja na čezmejnem območju. Ob aktivnostih omenjenega združenja pa na Goriškem, kot je poudaril župan Arčon, načrtujemo vzpostavitev posebne ekonomske coneKot je pojasnil, bi bila razvojno naravnana cona vzpostavljena na obeh straneh meje in bi nudila davčne olajšave na določenem področju. »Razmišljamo o  področju elektromobilnosti, ker imamo na Goriškem tako proizvajalce in distributerje električne energije kot tudi proizvajalce električnih izdelkov za avtomobile,« je poudaril župan. 

Med ključnimi projekti za prihodnje leto je izpostavil projekte, ki se izvajajo v okviru Celostnih teritorialnih naložb (CTN), in sicer izgradnja pokritega bazena v Novi Gorici z ureditvijo prehoda skozi športni park, začetek prenove Cankarjevega naselja in urejanje kolesarskih povezav v mestnem območju. Načrtujemo tudi izgradnjo prve faze pokrite tržnice v Novi Gorici in nadaljevanje energetskih prenov, in sicer vrtca v Dornberku in telovadnice v Braniku. Na podeželju pa z že potrjenimi evropskimi sredstvi LAS-a načrtujemo v sodelovanju z lokalnim okoljem ureditev večnamenskega prostora v Lokovcu ter s sofinanciranimi električnimi kolesi vzpostavitev turističnih programov z možnostjo ogleda znamenitosti na Trnovski in Banjški planoti. V fazi ocenjevanja je projekt za ureditev lokacije za izvajanje vzgojno-preventivnega programa Zdravstvenega doma Nova Gorica Centra za krepitev zdravja v OŠ Kozara in prijave na razpis LAS-a. Gre za predstavitev naravne in kulturne dediščine na gradu Rihemberk, razvoj mreže Hiš dobre volje (centri za starejše), izboljšanje dostopnosti prostorov in storitev za ranljive skupine (zlasti slepe in slabovidne) ter povezovanje vinarjev in deležnikov enoturizma spodnje Vipavske doline v inovativno partnerstvo. Na področju turizma načrtujemo tudi vzpostavitev Zavoda za turizem. 

Trenutno s pomočjo evropskih sredstev oblikujemo programske smernice za trajnostno upravljanje kulturne dediščine (primer Grad Rihemberk, projekt RESTAURA), sodelujemo pri izgradnji ustreznega poslovnega okolja za bolj uspešno delovanje socialnih podjetij v našem okolju (projekt INNO WISE), spodbujamo mala in srednje velika podjetja k odgovornemu inoviranju in pri tem vključujemo vse pomembne deležnike našega okolja (Primorski tehnološki park, Gospodarska zbornica Slovenije, Območna obrtno-podjetniška zbornica Nova Gorica  – projekt ROSIE), opremljamo osem občinskih objektov s sistemom za daljinsko spremljanje porabe energije  (projekt NEKTEO), proučujemo možnosti trajnostne mobilnosti znotraj mesta (Cycle walk) in smo z namenom preveritve možnosti vzpostavitve mreže polnilnic za električna vozila pridruženi partnerji v čezmejnem projektu MOBIS. Sodelujemo tudi v kohezijskem projektu s področja varovanja narave VIPava, in sicer s tematsko potjo z izgradjo brvi v Peklu (Saksid).

Že v začetku leta 2018 pa nas čaka še kar nekaj zelo pomembnih prijav projektov. Na čezmejnem programu Slovenija–Italija  si želimo sodelovati v več strateških projektih, na razpisih za CTN, na razpisu Centralne Europe itd. Obenem potekajo tudi intenzivne priprave za vložitev kandidature Nove Gorice za Evropsko prestolnico kulture 2025.

Župan Matej Arčon je na novinarski konferenci posebej izpostavil vključevanje občank in občanov pri načrtovanju razvoja v občini. V letošnjem letu smo z vključevanjem javnosti uspešno izvedli glasovanje za Participativni proračun mestne občine. Javnost vključujemo tudi v pripravo različnih razvojnih strategij mestne občine. Občani pa so se množično odzvali tudi na naše povabilo za sodelovanje v programu praznovanja 70-letnice Nove Gorice, ki jo obeležujemo v tem letu. 

Prihodnje leto, leto 2018, bomo na Mestni občini Nova Gorica posvetili ustvarjalnosti mladih in to na najrazličnejših področjih, od znanosti, izobraževanja, podjetništva, umetnosti, športa do drugih področij, na katerih so mladi dejavni in želijo prispevati k razvoju družbe, v kateri živijo. V Mestni občini Nova Gorica in na širšem Goriškem živijo številni mladi ljudje, ki so že dosegli izjemne rezultate. V prihodnjem letu jim bomo dali priložnost, da svoje znanje in ustvarjalnost pokažejo širši javnosti, obenem pa želimo k sodelovanju pritegniti tudi ostale mlade.

 

Fotografije: Mateja Pelikan