Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Zaključuje se obnova strehe na gradu Rihemberk

DATUM OBJAVE 25. januar 2018
VIR Mestna občina Nova Gorica

V teh dneh se na gradu Rihemberk zaključuje obnova strehe nad grajsko kapelo, veznim objektom in kvadratnim stolpom na samem vhodu na grajsko dvorišče – najbolj ogroženim in kulturno-zgodovinsko pomembnim delom gradu, kjer v osrednji del grajskega kompleksa vstopa tudi večina obiskovalcev. Zaradi slabega stanja strehe in zagotavljanja varnosti je bil dostop do dela teh objektov do sedaj omejen.

Skupna vrednost investicije znaša 42.000 € in jo je v celoti pokrila Mestna občina Nova Gorica. Z obnovo strehe je bistveno izboljšano varovanje kulturnega spomenika, zlasti kapele sv. Pankracija iz druge polovice 13. stoletja, v kateri so se ohranili fragmenti ureditev izpred davnih stoletij. Večina ostalih delov gradu je bila namreč ob koncu II. svetovne vojne povsem uničena, v desetletjih po vojni pa vsaj za silo obnovljena oziroma postavljena na novo. Grad bo ob ponovnem odprtju spomladi tako za obiskovalce varnejši in prijetnejši.

 

Fotografije: Nataša Kolenc