Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Na gradu Rihemberk zaključujemo z obnovo strehe in načrtujemo poletno sezono

DATUM OBJAVE 05. februar 2018
VIR Mestna občina Nova Gorica

Na gradu Rihemberk se zaključuje obnova strehe nad grajsko kapelo, veznim objektom in kvadratnim stolpom na samem vhodu na grajsko dvorišče – najbolj ogroženim in kulturno-zgodovinsko pomembnim delom gradu, kjer v osrednji del grajskega kompleksa vstopa tudi večina obiskovalcev. Zaradi slabega stanja strehe in zagotavljanja varnosti je bil dostop do dela teh objektov do sedaj omejen.

Skupna vrednost investicije znaša 42.000 € in jo je v celoti pokrila Mestna občina Nova Gorica. Z obnovo strehe je bistveno izboljšano varovanje kulturnega spomenika, zlasti kapele sv. Pankracija iz druge polovice 13. stoletja, v kateri so se ohranili fragmenti ureditev izpred davnih stoletij. Večina ostalih delov gradu je bila namreč ob koncu II. svetovne vojne povsem uničena, v desetletjih po vojni pa vsaj za silo obnovljena oziroma postavljena na novo. Grad bo ob ponovnem odprtju spomladi tako za obiskovalce varnejši in prijetnejši.

Potem, ko je bil grad Rihemberk več kot desetletje zaprt za javnost, je Mestni občini Nova Gorica v sodelovanju s Krajevno skupnostjo Branik (KS Branik) junija lani uspelo ponovno odpreti vrata gradu. Ta izjemen kulturni biser je bil dolgo prepuščen negotovi usodi. Ko ga je mestna občina leta 2013 uspela pridobiti v last s strani države, je s pomočjo KS Branik začela postopke za njegovo ponovno oživitev. Leta 2016 se je vključila v projekt Restaura, ki predvideva razvoj modela javno-zasebnega partnerstva za njegov dolgoročen razvoj. Projekt se izvaja v okviru programa transnacionalnega sodelovanja Srednja Evropa 2014–2020 (Interreg CENTRAL EUROPE). Proračun Mestne občine Nova Gorica znotraj projekta znaša 204.960,00 €, od tega je 174.216,00 € financirano s strani Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Grad Rihemberk je najmogočnejši in eden najstarejših gradov na Primorskem, ki je do danes ohranil starodavno srednjeveško zasnovo. Za svojimi zidovi čuva zgodbe stoletij, ki so oblikovala kraje in ljudi v tem delu Evrope. Grajski kompleks je začel nastajati v davnem 13. stoletju, na mestu še veliko starejšega prazgodovinskega gradišča (1600–700 pr. n. št.). Njegova prva omemba sega v leto 1230 v povezavi z njegovimi prvotnimi posestniki, gospodi Rihemberškimi, ki so gradu in kraju pod njim dali tudi ime. Poleg izjemnega kulturno-zgodovinskega pomena grad danes izstopa tudi kot pomembno zatočišče več ogroženim vrstam netopirjev – skrivnostnih, a človeku koristnih  nočnih živali, ki so opuščene grajske kleti in stolpe izbrali za svoje domovanje. Območje gradu je vključeno med zavarovana območja narave Natura 2000. Grad, ki je bil močno poškodovan v II. svetovni vojni, je še vedno v fazi obnove. Mestna občina Nova Gorica si s sodelovanjem krajanov Branika prizadeva zanj najti primerne nove vsebine in sredstva za obnovo.

Mestna občina bo grad Rihemberk tudi v poletni sezoni 2018 ponovno odprla za javnost. Ogledi za individualne obiskovalce bodo tako tudi letos predvidoma ob sobotah, nedeljah in praznikih, med aprilom in oktobrom. Ogledi so, zlasti za skupine, mogoči tudi izven omenjenih terminov ob predhodni najavi in v spremstvu vodnika. Kontaktni naslovi so objavljeni na FB strani Grad Rihemberk (www.facebook.com/rihemberk) kjer lahko že zdaj sledite dogajanju na gradu.

Nadaljujejo se tudi aktivnosti v okviru projekta Restaura, kjer je trenutno v pripravi konservatorski načrt za grad Rihemberk. Sledilo bo dopolnjevanje obstoječih oziroma priprava potrebnih novih programskih in tehničnih načrtov. Njihov prvi cilj je opredelitev medsebojno skladnih vsebin gradu in pridobitev gradbenega dovoljenja za nadaljnje obnove. V pripravi je tudi dokumentacija, s katero bo mestna občina lahko pristopila k iskanju zasebnih investitorjev-upravljavcev, ki bodo pripravljeni sodelovati pri obnovi in oživljanju gradu Rihemberk skupaj z lastnico, Mestno občino Nova Gorica, v okviru javno-zasebnega partnerstva. Več na http://www.interreg-central.eu/Content.Node/RESTAURA.html

Za sredstva za nadaljnje obnove se Mestna občina Nova Gorica poteguje tudi preko več drugih evropskih razpisov oziroma programov. Jeseni je bila tako oddana prijava na razpis LAS V objemu sonca za projekt DediCenter Rihemberk, v pripravi sta še dva projekta za prijavo v okviru programov Interreg Slovenija-Italija. Vsi omenjeni projekti so primarno usmerjeni v zaščito gradu pred nadaljnjim propadanjem ter izboljšanju infrastrukture in programov za obiskovalce. Investicijsko bodo vsa razpoložljiva sredstva usmerjena v dokončanje obnove vhodnega poslopja in vhodnega stolpa, kjer bodo, glede na sedanje načrte, umeščeni sprejemno-interpretacijski center, t. i. Infoteka, na temo Nature 2000 ter naravne in kulturne dediščine gradu, sanitarije za obiskovalce in gostinski lokal.

V letu, ki ga na Mestni občini Nova Gorica posvečamo ustvarjalnosti mladih, smo v minulih dneh objavili poziv vsem mladim, ki imajo ideje in bi želeli soustvarjati vsebine na gradu Rihemberk, da nas kontaktirajo in sporočijo njihove predloge.


Več informacij: Nataša Kolenc, vodja projekta Restaura na MO Nova Gorica, tel. 05 335 01 03, e-naslov: natasa.kolenc@nova-gorica.si