Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Ne ostanimo ujeti v pasti mobinga na delovnem mestu 


DATUM OBJAVE 20. marec 2018
VIR Mestna občina Nova Gorica

Podporna skupina Goričanka.si in Društvo Notranja Pot v sodelovanju z Mestno občino Nova Gorica prirejata niz štirih posvetov na temo mobinga na delovnem mestu. Prvi bo v četrtek, 29. marca 2018, ob 18. uri v Veliki dvorani novogoriške mestne hiše z naslovom Vpliv mobinga na kakovost življenja in psihofizično zdravje zaposlenih.

Na uvodnem srečanju bosta gostji mag. Katja Kodelja, spec. klin. psihologije iz Centra za mentalno zdravje Zdravstvenega doma Nova Gorica, in Snežana Kragelj, univ. dipl. sociologinja, pedagoginja in andragoginja, iz podjetja Kragelj & Kragelj. Na naslednjih posvetih, ki se bodo vrstili enkrat mesečno vse do junija, pa bo govora o pravnem vidiku mobinga ter vlogi odvetnikov in sindikata, o mobingu na delovnem mestu, o preprečevanju mobinga in o vlogi varuha človekovih pravic.

Mobing oziroma trpinčenje, šikaniranje, psihično oz. čustveno nasilje na delovnem mestu predstavlja enega od dejavnikov stresa na delovnem mestu in eno najbolj resnih nevarnosti pri delu. V Sloveniji podatkov o razširjenosti mobinga še nimamo, raziskave po Evropi pa kažejo, da je od 1 do 4 odstotkov zaposlenih žrtev resnih dejanj mobinga, od 8 do 10 odstotkov pa je občasnih žrtev. V Sloveniji je mobing v pravnem smislu prepovedan na več ravneh. Temeljna prepoved mobinga je opredeljena že v Ustavi RS, ki določa, da »ima vsakdo pravico do osebnega dostojanstva in varnosti«. Na delovnopravni ravni je mobing prepovedan v Zakonu o delovnih razmerjih RS, ki opredeljuje načine varovanja dostojanstva delavca pri delu. Od leta 2008 je mobing reguliran tudi na kazenskopravni ravni in se ga lahko pod določenimi pogoji obravnava kot kaznivo dejanje.

V podporni skupini Goričanka.si, ki deluje v sodelovanju z Društvom Notranja Pot, zaznavajo problematiko mobinga na delovnem mestu tudi v lokalnem okolju, predvsem med ženskami. Ker je poslanstvo njihove skupine odzivanje na potrebe lokalnega okolja in ker v skupini podpirajo solidarnost, mreženje, izobraževanje in druženje, so se odločili, da pripravijo niz posvetov na to temo, s čimer želijo opozoriti, da je potrebno stalno informiranje in ozaveščanje o pojavu mobinga na delovnem mestu in njegovih posledicah. Na mestni občini smo posvete na temo mobinga podprli, ker se zavedamo pomena osveščanja javnosti o problemih, ki se pojavljajo v družbi.

Vabilo posvet mobing.pdf

 

Oddaja zahteve o ureditvi priponk na strani
Polja označeno s * so obvezna.
Želim da se priponke na tej spletni strani uredijo v skladu s zakonom o dostopnosti