Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Odkritje spominskega obeležja poljskim vojakom na Sabotinu

DATUM OBJAVE 22. marec 2018
VIR Mestna občina Nova Gorica

V četrtek, 22. marca 2018 je na hribu Sabotin nad Novo Gorico, ki je bil nekdaj eno od prizorišč soške fronte, bila slovesnost ob odkritju spominskega obeležja, posvečenega Poljakom v avstro-ogrski in nemški vojski, ki so se bojevali in padli na soški fronti med letoma 1915–1917. Slovesnosti ob odkritju prvega spomenika poljskim vojakom na slovenskih tleh so se med ostalimi visokimi gosti udeležili predsednik Senata Republike Poljske Stanisław Karczewski, predsednik Državnega sveta Republike Slovenije Alojz Kovšca, veleposlanik Republike Poljske v Republiki Sloveniji Paweł Czerwiński in častni konzul Republike Poljske v Sloveniji Nedjan Brataševec. Kot je v pozdravnem nagovoru poudaril župan Mestne občine Nova Gorica Matej Arčon je današnje dejanje predvsem znak pietete do vseh padlih in obenem znak dobrega sodelovanja s Poljsko, od koder v naše kraje zahaja vse več turistov. 

Odkritje spominskega obeležja, kamnite piramide iz Parka miru, na katerem je napis v treh jezikih (slovenščini, poljščini in angleščini) so se poleg številnih gostov udeležili tudi prestavniki diplomatskega zbora in prestavniki Veteranov vojne za Slovenijo. Na spominskem obeležju je zapisano: V spomin padlim rojakom na soški fronti (1915–1917), Poljakom v avstro-ogrski in nemški vojski. Daleč od domovine vpoklicani v boj, a Poljsko so v srcih nosili s seboj. Naj počivajo v miru. Ob 100. obletnici ponovne samostojnosti Poljske postavilo Veleposlaništvo Republike Poljske v Ljubljani, 2018. 

Veleposlaništvo Republike Poljske si je že nekaj časa skupaj s častnim konzulom Republike Poljske v Sloveniji Nedjanom Brataševcem prizadevalo za postavitev spomenika. V sodelovanju z Mestno občino Nova Gorica so izbrali lokacijo in uredili postavitev spominskega obeležja. 

Predsednik Senata Republike Poljske Stanisłav Karczewski se je z delegacijo na Goriškem mudil že maja lani, ko si je že ogledal predvideno mesto postavitve spominskega obeležja. Ob tej priložnosti je tudi sprejel povabilo častnega konzula Nedjana Brataševca, da prav on osebno otvori to obeležje. Ob obisku Sabotina - Parka miru mu je skrbnik parka Bogdan Potokar predstavil park, muzej in ostaline iz prve svetovne vojne, ki na Sabotin privabijo številne obiskovalce. Kot je na današnji slovesnosti poudaril župan Matej Arčon,  bo spominsko obeležje vse bodoče obiskovalce s Poljske v naših krajih spominjalo na to, da so se tu borili njihovi predniki. 

Tako predsednik Senata Republike Poljske Stanisław Karczewski kot tudi predsednik Državnega sveta Republike Slovenije Alojz Kovšca sta v svojih nagovorih poudarila pieteto do padlih in pomen sožitja med narodi ter izrazila skrb, da se sporočilo miru prenese na mlade generacije. 

Območje Sabotina je zelo zanimivo zaradi zgodovinske in naravne dediščine, zato na Mestni občini Nova Gorica nadaljujemo z nadgradnjo ponudbe Sabotina - Parka miru. V zadnjem letu smo tako pripravili interpretacijski načrt s predlogom ureditve sprejemnega središča za obiskovalce in ureditve tematskih poti. Pripravljamo tudi prijavo na "Ciljni razpis za strateške projekte - Programa sodelovanja Interreg V-A Italija-Slovenija 2014–2020" in pričakujemo pridobitev evropskih sredstev za ureditev centra za obiskovalce in ene od tematskih poti. Z razvijanjem turistične ponudbe na osnovi zgodovinske in naravne dediščine želimo v naše kraje privabiti še več turistov. Prav jutri pa bo izvedena tudi tehnična primopredaja objektov nekdanje stražnice na Sabotinu, ki jih je mestna občina pridobila v last od države. 

 

Fotografije: Mateja Pelikan