Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka, ipd). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Odprtje nove sezone na Gradu Rihemberk

DATUM OBJAVE 25. april 2018
VIR Mestna občina Nova Gorica

Mestna občina Nova Gorica v sodelovanju s Krajevno skupnostjo Branik v četrtek, 26. aprila 2018, ob 17. uri ponovno odpira vrata Gradu Rihemberk. V letu, ki ga mestna občina posveča ustvarjalnosti mladih, bosta otvoritveni program mladostno obarvala Amaterski mladinski oder SNG Nova Gorica in skupina Svitar Zavoda za umetnost, zgodovino in oblikovanje prostora. Kulturni program bo nadgrajen s tržnico lokalnih izdelkov in pogostitvijo za obiskovalce pod okriljem Kulturno-prosvetnega društva Franc Zgonik Branik in Turističnega društva Branik.

Potem ko je bil Grad Rihemberk več kot desetletje zaprt za javnost, ga je po lanskoletnem ponovnem odprtju v sezoni 2017 obiskalo več kot 4.000 ljudi. Letošnja sezona bo z vidika obiska še bolj obetavna, saj grad ponuja kar nekaj novosti. Sredstva, ki jih je mestna občina pridobila s projektom Restaura, so namreč omogočila, da je bila čez zimo zaključena obnova strehe nad grajsko kapelo, veznim objektom in kvadratnim stolpom na samem vhodu na grajsko dvorišče – najbolj ogroženim in kulturno-zgodovinsko pomembnim delom gradu, kjer v osrednji del grajskega kompleksa vstopa tudi večina obiskovalcev. Zaradi slabega stanja strehe in zagotavljanja varnosti je bil dostop do dela teh objektov do sedaj omejen, z obnovo pa je nedvomno poleg večje urejenosti izboljšana tudi varnost obiskovalcev. Skupna vrednost investicije je znašala 42.000 € in jo je v celoti pokrila Mestna občina Nova Gorica. Novost v letošnji sezoni bodo tudi vodeni ogledi za skupine otrok v spremstvu vodnikov interpretatorjev, ki bodo otroke skozi zgodbe popeljali v svet današnjih in nekdanjih prebivalcev gradu. 

Poleg omenjenih aktivnosti v okviru projekta Restaura, je v preteklih mesecih potekala tudi priprava več drugih projektov, s katerimi naj bi zagotovili izboljšanje ponudbe na gradu, grad bolje opremili in ga delno tudi že obnovili. Projekt DediCenter Rihemberk za vzpostavitev gradu Rihemberk kot središča trajnostnega turizma Goriške v skupni vrednosti okoli 60.000 evrov je trenutno v fazi ocenjevanja, z že opravljeno »pozitivno oceno« iz prvega kroga preverjanja. V okviru projekta Grevisin je za grad Rihemberk predvidena ureditev t.i. infoteke območja Natura 2000, kjer bo obiskovalcem približan pomen varovanja narave, zlasti na zavarovanem območju Nature 2000 v Vipavski dolini. Konec februarja je Mestna občina Nova Gorica skupaj s slovenskimi in  italijanskimi partnerji oddala tudi predlog projekta B3&Connected. Sredstva v višini 400.000 evrov bodo primarno namenjena ureditvi II. nadstropja že omenjenega grajskega vhodnega poslopja, in sicer za gostinsko-kulinarične vsebine ter sanitarije za obiskovalce. S tem bo, skupaj z ureditvijo I. nadstropja, zagotovljena osnovna ponudba gradu, ki jo dosedanji obiskovalci tudi najbolj pogrešajo. Zagon projekta lahko pričakujemo v začetku leta 2019. V okviru predlogov za oblikovanje t. i. participativnega proračuna Mestne občine Nova Gorica so krajani izglasovali sredstva za ureditev dela grajskih zelenih površin, in sicer v višini okoli 20.000 EUR. Prvotnega predloga, to je rekonstruiranja nekdanjega grajskega kuhinjskega vrta za vzhodni strani kompleksa, zaradi zahtevnosti potrebnih del v tem kontekstu sicer (še) ni mogoče realizirati, bodo pa pridobljena finančna sredstva namenjena ureditvi sosednje površine, nekdanjega obrambnega platoja, ki bo v prihodnje namenjen za prireditve, turistične, didaktične in druge sorodne vsebine.  V teku so tudi pogovori glede nadaljnjih projektov za obnovo in revitalizacijo gradu, ki jih lastnica gradu Mestna občina Nova Gorica nadaljuje vzporedno z iskanjem morebitnih zasebnih investitorjev.

Grad bo za individualne obiskovalce tudi letos odprt ob sobotah, nedeljah in praznikih. Ogledi gradu pa so, zlasti za skupine, mogoči tudi izven omenjenih terminov ob predhodni najavi in v spremstvu vodnika. Za vodenje po gradu se zainteresirani lahko prijavijo na e-naslovu grad.rihemberk@gmail.com ali telefonsko na številko 051 201 910.