Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka, ipd). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Sprejem dr. Sergia Tavana: zgodba o prijateljstvu in skupni kulturni identiteti na Goriškem 


DATUM OBJAVE 08. maj 2018
VIR Mestna občina Nova Gorica

Priznani italijanski umetnostni zgodovinar dr. Sergio Tavano je pred kratkim praznoval 90. rojstni dan. Ob tej priložnosti ga je danes v novogoriški mestni hiši sprejel župan Mestne občine Nova Gorica Matej Arčon v pristotnosti častnega občana Mestne občine Nova Gorica dr. Branka Marušiča, podžupanje mestne občine Ane Zavrtanik Ugrin in direktorja Kulturnega doma v Gorici Igorja Komela. Za izjemen prispevek k raziskovanju in zapisovanju zgodovine goriškega prostora ter za prepoznavanje slovenske prisotnosti v preteklosti Goriške mu je župan podelil posebno zahvalo. Dr. Tavano, ki je tudi član Slovenske akademije znanosti in umetnosti, je velik poznavalec antične in srednjeveške umetnostne zgodovine ter obenem velik zagovornik sobivanja narodov v sožitju in miru. 

Župan Matej Arčon se je dr. Sergiu Tavanu zahvalil za njegov trud in prispevek k razumevanju skupnega čezmejnega prostora. Izpostavil je, da smo na Goriškem v obdobju, ko se veliko posvečamo čezmejnemu povezovanju in sodelovanju, in sicer ga v veliki meri uresničujemo s projekti, ki jih razvijamo v okviru Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje EZTS GO. »Kandidatura Nove Gorice za Evropsko prestolnico kulture 2025 v povezovanju s sosednjo Gorico, ki smo jo včeraj zvečer predstavili na javni razpravi v Kulturnem domu v Novi Gorici, je nadgradnja tega sodelovanja,« je poudaril župan. Igor Komel pa je dodal, da sta tako dr. Sergio Tavano kot dr. Branko Marušič že pred leti ustvarila dobre temelje za vse to, kar se na področju čezmejnega sodelovanja odvija danes. Njuno povezovanje ter trud za zbliževanje narodov, ki ju je razdvojil fašizem, je rodilo pozitivne sadove, ki jih lahko uživamo danes. Izkušnje obeh uglednih raziskovalcev so zelo dragocene za našo prihodnost, je še dodal župan. 

Dr. Sergio Tavano je, kot se je izrazil, s presenečenjem, ganjenostjo in zadovoljstvom sprejel zahvalo župana Mestne občine Nova Gorica. V njegovem nagovoru je poudaril, da je bila vse do začetka prve svetovne vojne v Gorici kulturna vzgoja in identiteta Slovencev in Italijanov, živečih v Gorici, ista. Vsi so izhajali iz istih šol, ustanov, kulturnih institucij in to sobivanje jih je bogatilo. Ob tem je zaključil z navedbo prijatelja, ki je zapisal, da je bilo pred več kot sto leti samo v Gorici na gimnaziji mogoče, da je slovenski profesor v nemškem jeziku italijanske dijake poučeval francoski jezik. Dr. Branko Marušič pa se je pridružil čestitkam njegovemu dolgoletnemu strokovnemu sodelavcu, s katerim sta goriškemu prostoru zapustila izjemen raziskovalni prispevek ter ovredotila njegovo zgodovino in kulturo. Ob tem je izrazil željo, da bi dr. Tavano tudi v prihodnje nadaljeval s plodnim strokovnim delom in objavami. 

 

Fotografije: Mateja Pelikan