Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Noč netopirjev na gradu Rihemberk

DATUM OBJAVE 20. avgust 2018
VIR Mestna občina Nova Gorica

Tudi letos se grad Rihemberk pridružuje Mednarodni noči netopirjev. V soboto, 25. avgusta 2018, bomo v sodelovanju s Slovenskim društvom za proučevanje in varstvo netopirjev v Sloveniji prisluhnili predavanju o netopirjih ter si ogledali njihovo izletavanje. 

Večer se bo začel ob 18. uri s pohodom izpred Kulturnega doma v Braniku na grad Rihemberk. Ob 18.30 bo raziskovalec netopirjev dr. Klemen Koselj na predavanju »Netopirji – nočni pomagači, kako dolgo še?« razkril nenavadno življenje teh sesalcev, ki jih premalo poznamo kljub dragocenim storitvam, ki jih zastonj opravljajo za dobrobit človeka in narave. Po predavanju bo sledil ogled večernega izletavanja netopirjev, ki se z gradu odpravljajo na lov. S posebnimi napravami, ultrazvočnimi detektorji, bo moč prisluhniti netopirskemu oglašanju, ki tem prhutavcem omogoča orientacijo. 

Zaradi lažje organizacije je obvezna prijava na grad.rihemberk@gmail.com ali 051 201 910.

Mednarodna noč netopirjev je dogodek, ki v več kot 30 državah sveta poteka že vse od leta 1997. Namenjena je širjenju znanja o netopirjih in osveščanju najširše javnosti o pomenu teh malih letečih sesalcev z izjemnimi sposobnostmi in nenadomestljivo vlogo v ekosistemu. Na gradu Rihemberk so doslej opazili kar 11 vrst netopirjev, med njimi veliko število močno ogroženih velikih podkovnjakov in vejicatih netopirjev, za katere predstavlja grad verjetno nenadomestljivo poletno domovanje in »porodnišnico«.

Praznovanje se bo v Braniku nadaljevalo tudi v nedeljo, 26. avgusta 2018, z B'ndimsko kvatrnico – obujeno tradicijo vaškega sejma. Kvatrnica je bila izvorno zadnji od štirih letnih sejmov, za izvedbo katerih je goriški grof pravice podelil Braničanom. Namenjen je bil pripravi na trgatev, b'ndimo, od koder tudi njegovo ime. Več na www.branik.si.