Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Oblikovalka tekstilij Katarina Spacal po sodelovanju na Likovni koloniji v Zittau v pripravah na razstavo

DATUM OBJAVE 15. november 2018
VIR Mestna občina Nova Gorica

V okviru sodelovanja Nove Gorice z nemškim mestom Zittau, ki prav tako kot naše mesto kandidira za Evropsko prestolnico kulture 2025, se je Katarina Spacal, oblikovalka tekstilij in oblačil, poznana tudi po ustvarjanju tkanih slik, pred nedavnim v Zittauu udeležila mednarodne likovne kolonije z naslovom Obmejna regija povezuje. Dela, ki jih je skupaj z ostalimi umetniki iz sedmih držav, ustvarila na koloniji, bodo v Mestnem muzeju v Zittauu na ogled prihodnje leto, nato pa se bo razstava selila še v ostale države, od koder prihajajo udeleženci, tudi v Novo Gorico. 

Na koloniji je sodelovalo 15 umetnikov iz Nemčije, Češke, Poljske, Madžarske, Hrvaške, Avstrije, Italije in Slovenije, udeležba Katarine Spacal, ki svoje izdelke snuje s prepletom niti, mešanjem barv, vozlanjem, gubanjem ter šivanjem, pa je plod sodelovanja med Novo Gorico in Zittauom v okviru kandidature za Evropsko prestolnico kulture. Udeleženci kolonije so med svojim petdnevnim bivanjem dodobra spoznali Zittau in njegovo okolico ter nato preko svojih umetniških stvaritev dokumentirali ter upodobili svoje videnje in dojemanje mesta ter njegovih posebnosti. Na koloniji je sodeloval tudi umetnik iz sosednje Gorice Alessio Russo, tako da je bilo somestje obeh Goric na koloniji dobro zastopano. 

Katarina Spacal je za navdih svoje tkane slike izbrala najstarejšo baročno hišo, ki v mestnem jedru stoji še docela neobnovljena in se zdi, »kot bi spala med bogastvom celotnega trga«, na katerem »blesti s svojo lepoto preprostosti«, je povedala. Svoje delo bo zdaj dopolnila še z dvema manjšima tkanima slikama ter tako ustvarila triptih, ki bo v Mestnem muzeju v Zittauu na ogled prihodnje leto. Na Mestni občini Nova Gorica smo veseli uspehov domačih umetnikov ter jih bomo tudi s pomočjo kandidature za EPK 2025 podpirali tudi v prihodnje.