Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Pred vrati je nova sezona na gradu Rihemberk

DATUM OBJAVE 08. april 2019
VIR Mestna občina Nova Gorica

Po zimskem premoru grad Rihemberk, eden najmogočnejših in najstarejših gradov pri nas, to pomlad ponovno odpira vrata za obiskovalce. Kljub dejstvu, da je grad še vedno v fazi obnove in zato obiskovalcem lahko ponudi samo »golega sebe«, je tudi v poletni sezoni 2018 pritegnil in navdušil veliko število obiskovalcev. Ob koncih tedna in v okviru vodenih ogledov, delavnic oziroma prireditev je grad lansko sezono obiskalo skoraj 4.400 obiskovalcev iz Slovenije in tujine. 

Po dveh »testnih« sezonah želi Mestna občina Nova Gorica, lastnica gradu, letos ponuditi izboljšano ponudbo za obiskovalce, in sicer z vključitvijo usposobljenih zunanjih izvajalcev, ki bodo še naprej zagotavljali dostopnost gradu za oglede, organizirali vodene oglede, delavnice in podobne programe ter vse navedeno lahko tudi vsebinsko in količinsko nadgradili glede na ponudbo, ki je bila obiskovalcem na voljo doslej.

V teh dneh Mestna občina Nova Gorica na gradu začenja z izvajanjem dveh projektov, in sicer projekta GREVISLIN (Interreg SLO-ITA), v okviru katerega bo del prostorov gradu urejen v Infoteko Natura 2000 za območje Vipavske doline. Drugi projekt DediCenter Rihemberk se bo v kratkem začel izvajati v okviru lokalnega programa LAS in bo preko interpretacijskih pripomočkov in programov obiskovalcem omogočil boljše razumevanje grajskih zgodb. Naprej tečejo tudi postopki v zvezi s projektom participativnega proračuna občine Vrt na gradu Rihemberk.   

Kot priprava na nadaljnje posege bodo to pomlad na gradu v teku tudi arheološke raziskave, financirane iz projekta RESTAURA, ki je v zadnjih letih spodbudil večino aktivnosti, povezanih z obnovo in oživljanjem gradu in se v maju 2019 uspešno zaključuje. Zanimiv rezultat projekta bo v obliki posebne video predstavitve gradu Rihemberk širši javnosti premierno predstavljen na dan odprtja letošnje nove sezone na gradu, 26. aprila 2019 ob 16. uri.

 

 

 

Fotografija: Mateja Pelikan