Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Svetovni dan zdravja v Novi Gorici obeležili s Festivalom zdravja

DATUM OBJAVE 08. april 2019
VIR Mestna občina Nova Gorica

Ob svetovnem dnevu zdravja, ki ga obeležujemo 7. aprila, smo v preteklem tednu v Novi Gorici skupaj s Centrom za krepitev zdravja Nova Gorica, Zdravstvenim domom Nova Gorica in Društvom Ko-Rak.si pripravili Festival zdravja z namenom promocije zdravega in aktivnega življenjskega sloga.

Letošnja tema svetovnega dneva zdravja je bila univerzalna dostopnost do zdravstvenih storitev za vsakogar, vsepovsod. V Mestni občini Nova Gorica si prizadevamo občankam in občanom nuditi čimboljšo zdravstveno in socialno kvaliteto življenja. Prepričani smo, da je ključ do njihovega dobrega zdravja v tako imenovanem skupnostnem pristopu oz. moči povezovanja, ki nas korak za korakom vodi do zdravja. Zato smo ponovno aktivno pristopili k vseslovenskemu projektu »Zdravo mesto«.

V mestni občini razpolagamo z večjim številom športnih in zelenih površin ter otroškimi igrišči, ki smo jih uredili in jih vzdržuje lokalna skupnost v rekreativne namene ter za namen delovanja športnih klubov. Športno udejstvovanje še večjega števila prebivalstva je omogočeno predvsem s sofinanciranjem programov športa v okviru javnega razpisa, medtem ko otroška igrišča, locirana po celotnem območju mesta in podeželja, omogočajo gibanje otrok tudi izven šolskih in vrtčevskih igrišč. V športnem parku in Panovcu je na voljo fitnes na prostem, urejenih je več kolesarskih poti, ena lepših je kolesarska pot ob Soči.

Poleg sofinanciranja programov športa lokalni skupnosti sofinanciramo tudi programe s področja duševnega zdravja, ohranjanja zdravja, preprečevanja zasvojenosti, kroničnih bolezni, kulture in mladine. Pomembno vlogo pri promociji zdravega in aktivnega življenjskega sloga imajo tudi šole in vrtci, ki skrbijo za zdravje naših otrok in njihovo prehrano. V naši občini je vrsto šol vključenih v program »Zdrava šola«. Pohvalimo se lahko, da je OŠ Milojke Štrukelj v ta program vključena že 25 let.

Pozabiti ne smemo na javno zdravstvo, ki ga na primarni ravni izvajata Zdravstveni dom Osnovno varstvo Nova Gorica in Zdravstveni dom Zobozdravstveni dom Nova Gorica. Velika pridobitev za našo lokalno skupnost je Centra za krepitev zdravja Nova Gorica, ki občanom ponuja preventivne programe s področja zdravega načina življenja in preprečevanja nastanka kroničnih bolezni. S pomočjo centra želimo uvesti model skupnostnega pristopa za krepitev zdravja in zmanjševanja neenakosti v zdravju na območju delovanja Zdravstvenega doma Osnovno varstvo Nova Gorica.

V mrežo je vključen tudi Nacionalni inštitut za javno zdravje Območna enote Nova Gorica, ki vsako leto opozarja na kazalnike zdravja v občini in čigar podatke predstavimo tudi širši javnosti. Inštitut ima v naši regiji pomembno vlogo koordinatorja Medsektorskega regijskega sveta za javno zdravje. Pomembno vlogo ima tudi nevladni sektor oz. nevladne organizacije, društva in klubi, ki delujejo v našem okolju in skrbijo za vključevanje občanov v različne športne, kulturne, mladinske, socialne programe, programe, ki pokrivajo duševno zdravje in programe namenjene invalidom. 

S povezovanjem vseh akterjev javnega sektorja, nevladnega sektorja in lokalne skupnosti v mrežo smo dosegli:

  1. Poznavanje programov, ki jih v lokalnem okolju izvajajo javni zavodi in nevladne organizacije.
  2. Prepoznavanje potreb lokalnega okolja po preventivnih programih in programih za promocijo zdravega življenjskega sloga.
  3. Izvajanje skupnih akcij promocije zdravja in športa. 
  4. Medsebojno sodelovanje in povezovanje nevladnih organizacij. BiT planota organizira skupaj z drugimi deležniki tradicionalni festival nevladnih organizacij Severne Primorske/Goriške Razvojne regije, ki je namenjen predstavitvi in promociji nevladnega sektorja, izmenjavi izkušenj ter navezovanju stikov na različnih ravneh. 

 

 

Fotografije: Mateja Pelikan