Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Odstranjevanje pinijevega in hrastovega sprevodnega prelca

DATUM OBJAVE 15. april 2019
VIR Mestna občina Nova Gorica

V letošnjem letu poleg pinijevega sprevodnega prelca prvič opažamo tudi pojav hrastovega sprevodnega prelca v urbanem območju mesta Nova Gorica. Ne glede na kraj in vrsto sprevodnega prelca je postopek odstranjevanja gnezd isti. Ko opazimo gnezdo, ga odstranimo v čim krajšem možnem času. Za odstranjevanje je zadolžen vsak lastnik zemljišča oz. upravljalec površine, na kateri so drevesa z gnezdi. Odstranjevanje zapredkov na predlagan način lahko lastniki oz. upravljalci izvedejo sami. Pri tem velja opozorilo, da je za delo na višini potrebna strokovna usposobljenost. 

Da bi odstranili prelce, svetujemo, da se gnezda najprej poškropijo z lakom za lase, da se dlačice sprimejo in pri odstranjevanju gnezda ne letijo naokrog. Nato se gnezdo v celoti previdno odstrani v vrečo iz gorljivega materiala. Vrečko z gnezdom je potrebno takoj zalepiti oziroma neprodušno zapreti. Gnezda se v zaprtih vrečah prenesejo na mesta, kjer se jih lahko varno zažge. Zažiganje gnezd neposredno na drevesu in uporaba insekticidov nista priporočljiva, ker strupene dlačice gosenic ali cele gosenice lahko pri tem padejo na tla ter še vedno predstavljajo nevarnost za zdravje ljudi. 
 
Oseba, ki odstranjuje gnezdo, mora nositi primerno zaščitno obleko, rokavice in primerno obutev, da prepreči stik dlačic s kožo, očala, da zaščiti oči ter zaščitno masko za obraz, da prepreči vdih ožigalnih dlačic. Po končanem delu mora biti vsa zaščitna oprema primerno očiščena. Ker orodje pogosto še vsebuje dlačice, se ga shrani v vreče in prijema samo z uporabo rokavic. Ob pojavu zdravstvenih težav je potrebno poiskati zdravniško pomoč. Če oseba postane posebej občutljiva, ne sme več  odstranjevati gnezda hrastovega sprevodnega prelca. 

 

Pinijev sprevodni prelec
(vir: Wikipedia)

 

Hrastov sprevodni prelec
(vir: Gyorgy Csoka, Hungary Forest Research Institute, Bugwood.org)