Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Brez čebel ni življenja - vabilo k zasaditvi medonosnih rastlin

DATUM OBJAVE 17. april 2019
VIR Mestna občina Nova Gorica

Najpomembnejše poslanstvo čebeljega rodu je opraševanje različnih rastlin, s čimer ohranjajo tako rastlinske kot živalske vrste ter nenazadnje obstoj človeka. Po navedbah Čebelarske zveze Slovenije so čebele še vedno enakomerno poseljene po celotnem območju Slovenije, s tem pa pripomorejo k ohranjanju ravnovesja v naravi: »Z opraševanjem samoniklih in gojenih rastlin daleč največ prispevajo k pridelavi hrane. Mednarodna strokovna javnost pripisuje opraševanju 10- do 20-krat večji gospodarski pomen, kot je neposredni gospodarski pomen čebel za pridelavo čebeljih pridelkov. Čebele pa niso pomembne opraševalke le v poljedelstvu, saj se tudi njihovemu opraševanju lahko zahvalimo za izjemno biotsko raznovrstnost v naši državi. V Sloveniji živi več kot 22.000 različnih vrst živih organizmov, to pa naš majhen prostor uvršča med naravno najbogatejša območja Evrope. Strokovnjaki tudi dodajajo, da lahko o Sloveniji, tudi zaradi avtohtone kranjske čebele, govorimo kot o evropskem biotskem parku.«

Čebelje oaze je vseslovenski Rotaract projekt za osveščanje o pomenu čebel za celoten ekosistem. Projekt obsega zasaditev medovitih rastlin v mestih ter informiranje prebivalstva o vlogi in pomenu čebel.

K projektu je pristopila tudi Mestna občina Nova Gorica in v soboto, 20. aprila 2019, bomo skupaj simbolično zasadili timijan na brežini ob krožišču pod meteorološko postajo v Novi Gorici. Sicer pa imamo v mestu zasajenih že veliko medonosnih rastlin – gredice s sivko, številne vrtnice, drevesa idr. Tudi občane vabimo, da na vrtove, dvorišča, balkone in terase zasadijo medonosne rastline (katalog medovitih rastlin Čebelarske zveze Slovenije).

 

 

Fotografiji: Mateja Pelikan; www.pixabay.com