Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Umrla je goriška slovenistka in častna občanka Mestne občine Nova Gorica Lojzka Bratuž

DATUM OBJAVE 06. maj 2019
VIR Mestna občina Nova Gorica

Pretekli konec tedna je v Gorici v 85. letu starosti umrla literarna zgodovinarka in jezikoslovka Lojzka Bratuž, ki je imela vidno vlogo pri seznanjanju italijanskega prostora s slovenskim jezikom, literaturo in kulturo. Rodila se je v Gorici leta 1934 skladatelju in glasbeniku Lojzetu Bratužu in pesnici Ljubki Šorli. Poučevala je na goriških srednjih šolah s slovenskim učnim jezikom, aktivna je bila pri Slavističnem društvu Trst-Gorica-Videm, na glasbenem področju ter v različnih prosvetnih društvih na Goriškem. Leta 2013 ji je Mestna občina Nova Gorica podelila naziv častna občanka mestne občine. Zapustila nas je velika predstavnica slovenske narodne skupnosti na Goriškem in v zamejstvu.

Žalna seja bo v sredo, 8. maja 2019, ob 18. uri v Kulturnem centru Lojze Bratuž v Gorici, pogrebna maša pa bo v soboto, 11. maja 2019, ob 11. uri na Travniku v Gorici. V Mestni občini Nova Gorica se ji bomo poklonili z minuto molka na seji Mestnega sveta Mestne občine Nova Gorica 23. maja 2019.