Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Podeželske šole so dragocenost

DATUM OBJAVE 04. julij 2019
VIR Mestna občina Nova Gorica

Zaposlenim na OŠ Čepovan je s strokovnim delom uspelo dokazati, da je kljub posebnim pogojem pridobljeno znanje odlično in v veliko ozirih omogoča boljše rezultate, kot jih dosegajo vrstniki mestnih šol. Manjše šole, kot je čepovanska, omogočajo tudi več posvečanja odraščajočim mladostnikom ter vzpostavitev skupnostnega vzdušja. Prav slednje je velikega pomena za vračanje kolektivnega duha v individualizirano družbo, v kateri vse bolj prevladujejo tekmovalnost in posameznikove ambicije namesto sodelovanja in sočutja. Šola je skupaj z vrtcem umeščena v vaško okolje in naravo, kar še dodatno prispeva k ugodnim okoliščinam za dobro šolanje in odraščanje otrok. Čepovan je namreč poznan po povezanosti krajanov, kar se odraža na organiziranosti, na primer gasilcev.
Župan Mestne občine Nova Gorica dr. Klemen Miklavič se je za prvega v seriji obiskov občinskih osnovnih šol odločil prav za vrtec in šolo v Čepovanu. V juniju se je udeležil podelitve spričeval šestim devetošolcem, ki so zaključili osnovnošolsko izobraževanje, in obiskal vrtec. Šolanje so zaključili: Matija, Žiga, Nejc, Žiga, Martin in Tadej. Zanimivo je, da so se mladi fantje v večini odločili nadaljevati na poklicnih ali strokovnih šolah. Dva se bosta podala v mehatroniko, dveh zanima računalništvo, eden bo avtomehanik in le eden se je vpisal v splošno šolanje, in sicer v goriški licej. Odločitev osnovnošolcev za tehniške stroke je danes redka, a dragocena, saj na Goriškem, pa tudi drugje po Evropi, primanjkuje tovrstnega znanja in spretnosti. Zgleda, da so v OŠ Čepovan uspeli spodbuditi zanimanje za stroke in poklice, kar mestnim šolam pogosto ne uspeva. Še vedno namreč beležimo visoke odstotke vpisa v gimnazijo.
Veselje je prvo, kar so pokazali otroci v čepovanskem vrtcu. Ob obisku so pripravili mali animirani pevski koncert. Ni težko zaznati veselja in dobre volje najmlajših, pa tudi prizadevnosti vzgojiteljic. Posebej spodbudna je številčnost otrok. Vrtec namreč ob tolikšnem vpisu postaja že malce tesen.
V sproščenem klepetu v šolski zbornici so učitelji in učiteljice predstavile nadpovprečne rezultate Osnovne šole Čepovan na nacionalnem preverjanju znanja devetošolcev. Primerjava rezultatov učencev pri NPZ v 6. razredu (pred tremi leti) z NPZ v 9. razredu izkazuje velik napredek v znanju maternega jezioka in matematike. Učiteljice so povedale tudi, da si učenci medsebojno pomagajo in skrbijo drug za drugega.
Župan dr. Klemen Miklavič je izpostavil pomen OŠ Čepovan, ki v Čepovanu predstavlja več kot samo vzgojno - izobraževalno ustanovo. Je center družbenega in kulturnega dogajanja v kraju in predstavlja pomembno vez med krajani in širšim okoljem. Število učencev na šoli v zadnjih letih narašča. Osnovno šolo Čepovan obiskuje nekaj učencev iz drugih, predvsem mestnih okolij. Nekateri starši so prepoznali prednosti šole, kjer otroci lažje razvijajo svoje osebnosti, hkrati pa rasejo v zdravem okolju.

Mestna občina Nova Gorica redno namenja proračunska sredstva za vzdrževanje prostorov šole in vrtca ter nakup opreme, kljub temu pa bodo na šoli v prihodnjih letih potrebna večja vlaganja. Že v letu 2019 je predvidena sanacija kotlovnice, za kar je v proračunu Mestne občine Nova Gorica z rebalansom proračuna mestne občine za leto 2019 predvidenih 114.100 EUR. V naslednjih letih se bo fazno urejalo prostore za potrebe vrtca, jedilnice in kuhinje, predvideni so rekonstrukcija in energetska sanacija telovadnice ter ostali posegi v objekt.