Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Novogoriški župan obiskal SKGZ v Gorici

DATUM OBJAVE 26. september 2019
VIR Mestna občina Nova Gorica

Nadgradnja čezmejnega povezovanja in prizadevanja za gospodarski razvoj celovite goriške regije so bile teme, ki jih je novogoriški župan dr.Klemen Miklavič izpostavil na obisku pri Slovenski kulturno-gospodarski zvezi v Gorici (SKGZ). Miklavič meni, da je čas deljenja in političnih nasprotij mimo in je danes čas ustvarjanja in sodelovanja. V tem kontekstu je poudaril odlično sodelovanje z goriškim županom Rodolfom Ziberno in drugimi obmejnimi občinami tako v Sloveniji kot v Italiji. Kot primer dobre prakse je omenil Evropsko združenje za teritorialno sodelovanje EZTS GO, ki je že doseglo nekatere vidne rezultate.

Pomemben izziv za obe Gorici je skupna kandidatura za naslov Evropske prestolnice kulture leta 2025 (EPK). To bo nedvomno edinstvena priložnost za promocijo širšega teritorija, ki mora postati atraktiven za nove gospodarske investicije. Župana Miklaviča je spremljal vodja njegovega kabineta Gorazd Božič, sicer odgovorni na občini za projekt EPK 2025. Župana sta sprejeli deželna predsednica SKGZ Ksenija Dobrila in pokrajinska predsednica SKGZ Maja Humar, ki sta gostu orisali zgodovino, poslanstvo, delovanje in cilje krovne organizacije Slovencev v Italiji. V ospredju njunega izvajanja sta bili področji šolstva in jezika ter mladinska problematika. 

Župan si je nato ogledal prostore Narodne in študijske knjižnice v KB centru, čigar delovanje je orisala ravnateljica Luisa Gergolet. Pohvalno se je izrazila zlasti glede sodelovanja z novogoriško knjižnico. Nato je župan obiskal Kulturni dom, kjer mu je Igor Komel obrazložil vlogo kulturnega hrama kot stičišča treh jezikov in kultur ter pomen čezmejnih odnosov na kulturnem področju. Sledil je obisk Dijaškega doma Simon Gregorčič. Tu je ravnateljica Kristina Knez predstavila delovanje ustanove, ki nudi izvenšolske dejavnosti otrokom, ki obiskujejo slovenske šole. Poudarila je pomen sodelovanja z mladinskimi ustanovami v Sloveniji, zlasti na jezikovnem področju, ter opozorila ne nekatere zakonske in administrativne ovire, ki bremenijo delovanje dijaškega doma. 

Udeleženci srečanja so se dogovorili, da se bodo v kratkem sestali v Novi Gorici, kjer bodo v žarišče postavili gospodarske vsebine.