Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka, ipd). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Slovenija se bo obarvala vijoličasto! Osveščanje ob svetovnem dnevu raka trebušne slinavke

DATUM OBJAVE 15. november 2019
VIR Mestna občina Nova Gorica

21. novembra letos bomo obeležili svetovni dan raka trebušne slinavke in ob tej priložnosti se bo tudi Mestna občina Nova Gorica pridružila gibanju, ki bo potekalo v številnih državah po Evropi in svetu – osvetlili bomo novogoriško mestno hišo v vijoličasto barvo in s tem podprli kampanjo, s katero je v slovenskem prostoru začelo Združenje EuropaColon Slovenija, ki zastopa bolnike z raki prebavil, tudi z rakom trebušne slinavke. Njihova kampanja se imenuje »Skupaj smo v tem!« in, kot pravijo v združenju, je ime kampanje izbrano z razlogom in namenom.  

Govorimo namreč o raku, ki ima eno najhujših statistik preživetja; pet let po diagnozi živijo le še okoli 4 % bolnikov, povprečno preživetje od diagnoze pa je 4,6 mesecev. Na leto zboli okoli 400 ljudi in okoli 385 jih umre. Za primerjavo: pri raku dojk pet let po diagnozi živi več kot 85 % bolnic! Žalostno statistiko raka trebušne slinavke lahko spremenimo le, če bomo bolnike odkrivali prej. To lahko dosežemo samo skupaj in če bomo ozavestili čim več Slovenk in Slovencev. 

Naša občina je ena od več kot 50 občin v Sloveniji, ki smo se pridružile gibanju. Če vas bo 21. novembra pot zanesla mimo mestne hiše v Novi Gorici, zdaj veste, da je osvetljena vijoličasto, ker je to barva, ki simbolizira ozaveščanje o raku trebušne slinavke. Tega dne bodo osvetljene še številne druge stavbe v več kot 30 državah po vsem svetu. Naredimo vsi skupaj korak v smeri boljšega stanja na področju tega raka. In če že govorimo o njem ter o pomenu čim zgodnejše prepoznave, navedimo tudi znake, ob katerih moramo biti pozorni in pojdimo k zdravniku. Kot pravijo v Združenju EuropaColon Slovenija, so znaki raka trebušne slinavke naslednji: splošno slabo počutje, bolečina v žlički in/ali v sredini hrbta, izrazita nepojasnjena izguba telesne teže, sivo blato, temen urin. 

Več: www.europacolon.si