Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Tehnološki park in idejna delavnica v Celovcu

DATUM OBJAVE 16. december 2019
VIR Mestna občina Nova Gorica

Tehnološki park "Lakeside science & technology" park v Celovcu

Gospodarska delegacija pod vodstvom župana dr. Klemna Miklaviča si je v okviru obiska v Celovcu ogledala tudi tehnološki park Lakeside Science & Technology Park v Celovcu, ki je obenem tudi znanstveni park. Vizija tega parka je združena v stavku «Skupaj smo močnejši«, zato ob vstopu v park stoji zanimiv napis »Eins und eins ist elf« (Ena plus ena je enajst).

Tehnološki park povezuje področja znanstvenega raziskovanja, izobraževanja in gospodarstva. V njem je 64 podjetij, ki zaposlujejo 1100 ljudi. Podjetja se ukvarjajo z informacijskim sistemi, okoljem in energijo ter mobilnostjo. Skupna površina tehnološkega parka znaša 246.000 m2. Po besedah direktorja Davida Pitschmanna v tehnološkem parku trenutno ni prostega mesta, saj so vsi prostori polno zasedeni. V okviru parka posluje tudi inštitut Fakultete za tehnične vede na Alpsko-jadranski univerzi v Celovcu ter nadalje Avstrijski tehnološki inštitut. Velik pomen za napredek in razvoj tehnološkega parka pomeni tudi ustanovitev izobraževalnega laboratorija, v katerem se zbirajo organizacije in posamezniki. Tukaj se rojevajo pobude in projekti, ki preizkušajo nove metode poučevanja in učenja na področju matematike, informatike in naravoslovja. Cilj izobraževalnega laboratorija je v posamezniku prebuditi raziskovalni duh in željo po novostih. Skratka tehnološki park Lakeside je zanimiv in učinkovit model povezovanja znanosti, izobraževanja in podjetništva. Podjetja v parku cenijo ugodno lokacijo, odlično infrastrukturo in možnost uporabe najsodobnejše raziskovalne opreme, ki jo uporabljajo tudi regijske osnovne in srednje šole ter fakultete za potrebe učenja kemije, biologije in fizike.

Idejna delavnica Makerspace Koroška

Delegacijo iz Nove Gorice je sprejel David Moser, direktor učnega in izvedbenega centra Makerspace Koroška, v katerem lahko podjetniki uresničujejo ideje in inovativne projekte z razvojem in izdelavo prototipov. Koroška gospodarska zbornica je na skoraj 1.500 m2 površine uredila prostore in zagotovila prek 50 najsodobnejših strojev, ki jih lahko uporablja kdorkoli, ki želi ustvariti nekaj novega in kreativnega, pa sam nima opreme niti materiala, da bi svojo idejo lahko uresničil.

Koroška gospodarska zbornica s centrom Makerspace Koroška sledi novemu konceptu odprtih inovacij, ki predstavljajo pomemben prispevek pri krepitvi in razvoju inovativnosti avstrijske Koroške.