Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Novogoriški gimnazijci uspešni v domačem in mednarodnem okolju

DATUM OBJAVE 13. marec 2020
VIR Mestna občina Nova Gorica

Župan dr. Klemen Miklavič je sprejel dijakinje Gimnazije Nova Gorica, Nastjo Orel, Gajo Remiaš in Neli Štanta, ki so se na sloviti univerzi Yale v ZDA pomerile v finalu svetovnega šolskega pokala The World Scholar's Cup – The Tournament of Champions. V hudi mednarodni konkurenci 2000-ih dijakov iz 60 držav sveta, ki prihajajo večinoma iz angleško govorečih držav in ki obiskujejo mednarodne šole, so se gimnazijke v svoji senior kategoriji odlično odrezale. Dijakinje, ki so po besedah mentoric imele priložnost preizkusiti govorne in pisne sposobnosti v angleškem jeziku, pa tudi soočiti svoja razmišljanja in stališča o aktualnih družbenih vprašanjih z vrstniki z vsega sveta, se lahko pohvalijo z osvojenimi tremi zlatimi in petimi srebrnimi medaljami.

V pogovoru je župan poudaril, da stiki z osebami z različnimi pogledi in iz različnih krajev sveta širijo naša obzorja in nam omogočijo, da živimo in se oblikujemo kot osebnost. Mednarodni stiki in družbena angažiranost še dodatno formirajo osebnost tako, da je sposobna sama krepiti kompetence in bo pripravljena za vstop v delovno okolje. Mladi osebnosti pa tudi omogoča emancipacijo kritičnega razmišljanja.

Dijakinje so pritrdile, da jih je ta mednarodna izkušnja obogatila, saj jim je ponudila širši pogled na svet preko spoznavanje različnih kultur in tudi marginalnih skupin. Letošnja krovna tema tekmovanja je namreč bila »Svet na obrobju.« Obravnavane so bile tematike, s katerimi se sicer dijakinje v okviru učnega procesa ne bi srečale. Čeprav se zavedajo pomena šole kot osnovne izobraževalne ustanove, pa se sedaj tudi zavedajo pomena oblikovanja, razvijanja in izražanja svojega osebnega mnenja, za katerega je nujno potrebna informiranost o aktualnih zadevah v lastni in svetovni družbi in to brez predsodkov. Ostali udeleženci tekmovanja so bili navdušeni predvsem nad lepotami naše države, ki pa so jo sicer poznali le preko uspehov naših športnikov, so še dodale.

Župan je ob tej priložnosti na sprejem povabil tudi dijaka Mateja Gorjupa in dijakinjo Evo Hočevar, ki sta na literarnem natečaju v tujih jezikih (pod okriljem Pionirskega doma - centra za kulturo mladih Ljubljana) dokazala, da njihova domišljija ne pozna meja. Prvi je osvojil priznanje za najboljše srednješolsko literarno delo v italijanskem jeziku, druga pa je za kratko zgodbo v angleščini prejela priznanje žirije s posebno omembo. Oba so v okviru natečaja presenetile predvsem zelo realne teme (samopodoba, težave v družini, begunska kriza) in pristne zgodbe, ki so jih ostali dijaki izbrali za svoja dela.

Gimnazijce so na sprejemu spremljali ravnatelj Andrej Šušmelj ter profesorici mag. Martina Kobal in mag. Jana Fajt, ki tako talentirane dijake z veseljem spremljata in še dodatno poučujeta tekom celega šolskega leta.

Župan je vsem dijakom čestital za izjemne dosežke in se nadeja njihovih novih uspehov.

 

 

 

Fotografije: Foto Lado