Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Odziv na poziv Severno Primorske gospodarske zbornice županom za odpis NUSZ-ja podjetjem

DATUM OBJAVE 26. marec 2020
VIR Mestna občina Nova Gorica

Župani imajo glede nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča (NUSZ) omejene pristojnosti. NUSZ je namreč obvezna dajatev, ki jo ureja Zakon o stavbnih zemljiščih in se pri postopanju davčnega organa šteje za davek. Nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča plačuje zavezanec na podlagi odločbe, ki mu jo izda Finančna uprava RS, torej finančni urad, kjer leži nepremičnina. 

Na tej podlagi občine z odloki določajo območja, na katerih se plačuje nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča, in merila za določitev višine nadomestila, ki so ga zavezanci dolžni plačevati. Oprostitve plačila NUSZ so določene že z omenjenim Zakonom o stavbnih zemljiščih, ki pa ne daje pooblastila občinam za predpisovanje dodatnih oprostitev od tistih, ki so že predvidene z zakonom. 

Novogoriški župan dr. Klemen Miklavič je takoj po prejemu poziva območne zbornice opravil telefonski razgovor s predsednikom Upravnega odbora GZS Severno Primorske gospodarske zbornice Julijanom Fortunatom. Oba se strinjata, da je smiselno prav vsak ukrep dobro premisliti in ga uskladiti s tem, kar bo vlada sprejela v paketu za omilitev gospodarskih posledic epidemije. Župan ob tem izpostavlja: »S predsednikom sva se dogovorila, da se bomo raje osredotočili v natančno opredelitev ranljivosti in stanja naših podjetij v obdobju epidemije koronavirusa, zlasti v odvisnosti od Italije. Tako bomo vladi lahko predlagali kar najbolj učinkovite in smiselne ukrepe za pomoč. Potrebna pa bo tudi pomoč Evropske unije.«

Občine so v tem trenutku pod veliko obremenitvijo, saj pričakujejo velik izpad dohodkov in veliko povečanje izdatkov za socialo, saj bo na tem področju občutno čutiti posledice gospodarske krize. Lahko se zgodi, da bo proračun premajhen za pokrivanje zakonskih obveznosti, ki jih država nalaga občinam. Vsak župan pa je zakonsko odgovoren tudi za vzdržnost proračuna. Mestne občine so se okrog vprašanja NUSZ-ja tudi poenotile, da oprostitve niso primerne, ampak se bodo morebiti odločile le za odloge.