Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Čezmejno sodelovanje tudi v dobrobit ranljivih skupin

DATUM OBJAVE 01. julij 2020
VIR Mestna občina Nova Gorica

Mestna občina Nova Gorica v sodelovanju z Občino Gorica in Občino Šempeter-Vrtojba izvaja projekt EZTS GO Salute/Zdravstvo, kjer je projektni sklop namenjen Socialnemu vključevanju. V želji razvijanja in poglabljanja čezmejnega sodelovanja na področju socialnega varstva so občine podpisale Čezmejni protokol o sodelovanju pri vključevanju prikrajšanih skupin v skupne storitve in programe, ki omogočajo celostne čezmejne rešitve.

Gre za prvi formalni poskus iskanja sinergij med slovenskim in italijanskim socialnovarstvenim sistemom. Primerjalna analiza javnih sistemov treh občin je pokazala različne organizacijske oblike, pogojene z različnimi zakonskimi okvirji in različnimi regionalnimi ter lokalnimi finančnimi tokovi. V tem smislu je bil prepoznan izreden doprinos nevladnih organizacij, delujočih na čezmejnem območju. Slednje zaradi svojega fleksibilnega delovanja dopolnjujejo javne dejavnosti, medtem ko je njihovo delovanje učinkovito tudi in predvsem na račun prostovoljstva.

Vsebina protokola temelji na izboljšanju dostopa do čezmejnih storitev skladno s skupnim delovanjem za ranljive in tiste skupine, pri katerih je bistveno spodbujati ohranjanje kvalitetnega življenja. Tovrstni cilji imajo še večjo težo, upoštevajoč izredne razmere, v katerih so se znašle občine s pojavom epidemije koronavirusa in kjer je ponovna uvedba meja otežila doslej brezhibno čezmejno povezavo.

Bistveno izhodišče čezmejnega sodelovanja slovenskih in italijanskih socialnovarstvenih organizacij je vzpostavitev treh informacijskih pisarn v vsaki izmed treh občin, ki bodo nudile informacije o vseh socialnovarstvenih storitvah in programih na območju EZTS GO. Informacijska točka v Novi Gorici bo imela sedež v prenovljenem Skupnostnem centru, na Bidovčevi ulici 4.  

Vsekakor je potrebno poudariti, da slovenske in italijanske socialnovarstvene organizacije zasledujejo skupni cilj, in sicer lajšanje težav ranljivih skupin. Omenjeni protokol predstavlja ravno izhodišče za trajnostno sodelovanje na omenjenem področju.

Projekt Salute-Zdravstvo financira program Interreg Italia-Slovenija 2014-2020.