Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

V naši regiji najvišja odzivnost v Programu Svit

DATUM OBJAVE 10. avgust 2020
VIR Mestna občina Nova Gorica - Kabinet župana

 

Program Svit v zdravstveni regiji Nova Gorica


Program Svit, državni program presejanja in zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki, je v lanskem letu obeležil svojo 10. obletnico delovanja. V tem obdobju je Program Svit dosegel, da je pojavnost raka na debelem črevesu in danki v Slovenij padla na četrto mesto. Tako je bilo leta 2015 na ravni populacije odkritih skoraj 400 primerov manj rakov debelega črevesa in danke kot leta 2010. Poleg tega je Program Svit v desetih letih odkril več tisoč začetnih rakov in predrakavih sprememb, ko je zdravljenje zelo učinkovito in ljudem omogoča kakovostno nadaljevanje življenja.


Uspehi programa so plod sodelovanja številnih institucij in posameznikov, saj je v programu združeno strokovno znanje in prostovoljno delo. 
V prvi polovici leta 2020 je bilo v program povabljenih 159.719 oseb, izjavo o sodelovanju pa je vrnilo 101.155 oseb (63,60 % povabljenih). Najvišjo odzivnost v program so zabeležili v zdravstveni regiji Nova Gorica. Odzvalo se je kar 67,81 % vabljenih. 
 
Rak na debelem črevesu in danki se v telesu razvija več let, preden se pojavijo prvi simptomi. Mnogokrat je takrat, ko simptome opazimo in pomislimo, da z našim zdravjem morda nekaj ni v redu, že pozno. Zato je pomembno, da se vsi, ki prejmejo vabilo Programa Svit, nanj odzovejo. V zdravstveni regiji Nova Gorica se namreč kar vsak tretji prebivalec, ki je prejel povabilo v Program Svit, nanj ne odzove. 

Želimo opomniti, da se je potrebno v presejalni program odzvati redno, na vsaki dve leti. Tudi če je naš test vsaki dve leti negativen – toliko bolje! Program Svit je namenjen zdravim ljudem, da svoje zdravje tudi ohranijo. 


ZDRAVSTVENA REGIJA NOVA GORICA
Od 1. 1. do 30. 06. 2020 je bilo v program povabljenih 8.278 oseb, od tega 4.080 moških in 4.198 žensk. 8.261 osebam, od tega 4.068 moškim in 4.193 ženskam, je bilo vabilo tudi vročeno. Izjavo o sodelovanju sta vrnili 5.602 (67,81 %) osebi, od tega 2.481 (60,99 %) moških in 3.007 (71,71 %) žensk. Zaradi začasnih ali trajnih izključitvenih kriterijev (kolonoskopija v zadnjih treh letih z odstranjenimi polipi ali brez, rak debelega črevesa ali danke in kronična vnetna črevesna bolezen) je bilo izključenih 326 (5,82 %) oseb, od tega 156 moških in 170 žensk. V programu nista želeli sodelovati 2 osebi (0,02 %), od tega 1 moški in 1 ženska. Od 4.597 vrnjenih kompletov vzorcev blata primernih za analizo je bilo 4.312 (93,80 %) testov negativnih in 285 (6,20 %) testov pozitivnih. Presejane je bilo 58,29 % povabljene populacije. 

ODZIVNOST NA PRIČAKOVANI RAVNI 
Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ki upravlja Program Svit, odzivnost vabljenih iz leta v leto nekoliko niha, vsekakor pa skozi leta zaznavajo trend naraščanja odzivnosti. V prvem polletju v letu 2020 je bila odzivnost v Sloveniji 63,6 %, v zdravstveni regiji Nova Gorica 67,81 %. Še vedno velja, da se v Program Svit slabše odzivajo moški. 

KAKO SODELUJEM V PROGRAMU SVIT?

Ko na dom prejmete vabilo v Program Svit, ga pozorno preberite ter izpolnite in podpišite Izjavo o prostovoljnem sodelovanju in jo v priloženi kuverti vrnite pošiljatelju. Nato boste na dom prejeli komplet za odvzem vzorcev blata. Sledite priloženim navodilom in jih po opravljenem odvzemu v priloženi kuverti oddajte na pošti. Če je vaš izvid negativen, boste v Program Svit ponovno vabljeni čez dve leti. Če pa je vaš izvid pozitiven, vas bomo napotili na kolonoskopijo, kjer bo zdravnik specialist ugotovil, kaj je vzrok krvavitve.


»DANES NA RAKA ŠE POMISLIM NE VEČ«
»Na raka pomislim samo še takrat, ko ljudem razlagam o svoji izkušnji« pove Vojko Čermelj iz Vipavske doline, ambasador Programa Svit, ki je svoje življenje v veliki meri posvetil dejavnostim, s katerimi ozavešča ljudi o pomenu skrbi za svoje zdravje in predvsem zgodnjem odkrivanju raka debelega črevesa in danke. Vojko meni, da je ozaveščanje ključno. Kot prostovoljec pa redno obiskuje kolonoskopski center v šempetrski bolnišnici, kjer se srečuje s pacienti, ki čakajo na kolonoskopski pregled in z njimi skozi pogovor zmanjšuje nepotreben strah pred samo preiskavo. Njegov moto je, da bo naredil dovolj, če bo že enemu človeku rešil življenje s svojim ozaveščanjem in polaga vsem na srce, naj ne oklevajo, če čutijo, da je z njihovim zdravjem nekaj narobe: »Opazujte se, bodite pozorni na prebavo in vse spremembe, tudi na količino in barvo blata. Vsako ščipanje v trebuhu še ni bolezen, a če se stopnjuje in ne poneha, pridite stvari do dna. Če ne dobite jasnega odgovora, ki bi vas zadovoljil, poiščite drugo mnenje« zaključuje svojo izkušnjo Vojko.   

Polletno poročilo o delovanju Programa Svit za obdobje 1. 1. do 30. 6. 2020: 

Objava_polletno_Svit_ZRNG.pdf

 

Oddaja zahteve o ureditvi priponk na strani
Polja označeno s * so obvezna.
Želim da se priponke na tej spletni strani uredijo v skladu s zakonom o dostopnosti