Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

56 predlogov za obnovo Trga Evrope

DATUM OBJAVE 07. september 2020
VIR Mestna občina Nova Gorica

Obnova Trga Evrope med obema Goricama in šivanje obmejnega tkiva je pomemben del kandidature Nove Gorice v sodelovanju z Gorico za naziv Evropska prestolnica kulture 2025 (EPK 2025). Občini sta se odločili, da dasta poseben mednarodni značaj skupnemu programu za razvoj ekonomskih in kulturnih infrastruktur tega edinstvenega območja v osrčju Evrope tako, da se iskanje rešitev in projektov izvede z mednarodnim idejnim natečajem, ki poteka skladno s principi UNESCO. Tečaj je objavil in vodi EZTS GO, skupni čezmejni organ, s podporo UIA (Union internazionale des architectes) - Mednarodne zveze arhitektov.

Rok za oddajo projektnih predlogov se je iztekel v ponedeljek, 31. avgusta. Od 210 vpisanih na platformo EZTS GO, ki omogoča anonimno upravljanje vpisov, jih je kar 56 predstavilo predloge in se bodo potegovali za nagrado.
Namen čezmejnega natečaja je pridobiti projektno rešitev za fragmentirano območje in s tem združiti mesti, nekoč razdeljeni z mejo, ki v današnji Evropski uniji ne predstavlja več fizične ovire. Natečaj se deli na dve območji. Predvidena višina investicije je 7.500.000 EUR:
Območje 1 - Projektni predlog za oblikovanje Trga Evrope / Piazza Transalpina in medkulturnega vozlišča EPICenter;
Območje 2 - Idejni predlogi za prenovo obmejnega pasu od Solkana do Rožne Doline.

Sedemčlanska mednarodna žirija bo pregledala in ocenjevala vloge od 9. do 13. septembra med Novo Gorico in Gorico (to ni prav jasno - kvečjemu v obeh mestih). Člani žirije so: Roger Riewe, predsednik žirije (Avstrija), Saša Randić (Hrvaška), Helle Juul (Danska), Polona Filipič (Slovenija), Giovanni Fraziano (Italija), Nathalie Rozencwajg (Velika Britanija) in Vojko Pavčič (Slovenija). Natečaj in delo žirije organizira skupina zunanjih neodvisnih strokovnjakov, ki jo sestavljajo Tomaž Kancler (vodja natečaja), Uroš Lobnik in Luciano Lazzari ter pomožna skupina treh arhitektov in osebje EZTS GO. Zmagovalce bomo razglasili na tiskovni konferenci, predvidoma sredi septembra.

Nagradni sklad natečaja znaša 48.000,00 EUR. Komisija bo podelila tri nagrade: 1. mesto 25.000,00 EUR, 2. mesto 15.000,00 EUR, 3. mesto 8.000,00 EUR. Komisija ima možnost podeliti tudi do tri častna priznanja projektom, ki vzbudijo posebno zanimanje.
Od objave razpisa, 25. februarja, je trojezična spletna stran EZTS GO namenjena tekmovanju imela več kot 12.000 obiskov iz vsega sveta.

https://euro-go.eu/sl/programmi-e-progetti/international-architecture-competiton-ecoc-2025/ 
https://competition.uia-architectes.org/en/what