Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Srbsko kulturno društvo "Sloga" Nova Gorica praznovalo

DATUM OBJAVE 12. oktober 2020
VIR Mestna občina Nova Gorica

Srbsko kulturno društvo „Sloga” Nova Gorica je s tradicionalnim koncertom ljudskih plesov in pesmi „Razigrana srca” zaznamovalo 25 let svojega obstoja in delovanja. Slovesnost je v znamenju glasbe, plesa in čestitk ob obletnici potekala v Kulturnem domu Nova Gorica.

Novogoriški podžupan Simon Rosič, ki se je v imenu mestne občine udeležil dogodka, je v svojem nagovoru poudaril: "Srbsko kulturno društvo „Sloga” Nova Gorica s svojimi aktivnostmi, ki temeljijo na posebni zavzetosti, predanosti in delu, pomembno sooblikuje naše družbeno življenje. Na našem območju si prizadeva ohraniti identiteto, tradicijo in kulturo Srbov, ki tu živijo.  Ohranjanje izročila nekega naroda je zelo pomembno, saj se vsi moramo zavedati svojih korenin in identitete. Različnost pa nas bogati, povezuje in našo družbo popestri."

Prisotne je med drugimi nagovoril Dušan Jovanović, podpredsednik Zveze srbskih društev Slovenije, ki je v svoji besedi voščil ob srebrnem jubileju in poudaril, da je društvo s petindvajsetimi leti še vedno mlado, vendar že dovolj zrelo za nove izzive in nove projekte, nove oblike delovanja, pomlajevanje.  Pohvalil je dosedanje uspešno sodelovanje z Zvezo srbskih društev Slovenije, lokalno skupnostjo in drugimi institucijami.

Predsednik Srbskega kulturnega društva "Sloga" Nova Gorica Ilija Janković je v svoji slavnostni besedi poudaril vse poglavitne dejavnosti iz dosedanjega delovanja, pomembne projekte, nastope, gostovanja, sodelovanja z lokalno skupnostjo, institucijami v Novi Gorici, Sloveniji, Srbiji in Republiki srbski. Zahvalil se je vsem, ki so pripomogli k dosedanjemu delovanju društva, potem pa izročil priznanja oziroma zahvale članom društva, ki so se v zgodovini društva še posebej izkazali. Poudaril je: "Vse od začetka si prizadevamo, da ohranjamo svojo kulturo, svoj jezik in pisavo ter svojo tradicijo, in da to predstavimo pripadnikom drugih etničnih skupin. Srbsko kulturno društvo Sloga je del prostora, v katerem živi in dela, zato si prizadeva razvijati medsebojno spoštovanje, sodelovanje in razumevanje z drugimi."

Kulturni program so oblikovali nastopi folklornih in pevskih skupin.

Projekt „Razigrana srca” že vrsto let podpirajo Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti, Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Srbije – Uprava za sodelovanje z diasporo in Srbi v regiji, Mestna občina Nova Gorica, Zveza kulturnih društev Nova Gorica, Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti – Območna izpostava Nova Gorica, Občina Šempeter-Vrtojba, sponzorji in donatorji.

Fotografije: Dušan Janković