Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Pričakujemo visoko onesnaženost zraka z delci PM10

DATUM OBJAVE 25. februar 2021
VIR Mestna občina Nova Gorica

Opozorilo je za četrtek, 25. februarja, in petek, 26. februarja, tudi za območje Nove Gorice izdala Agencija RS za okolje. K visoki onesnaženosti je pripomogel temperaturni obrat. V višjih delih atmosfere je temperatura zraka za 10 do 15 stopinj višja in to preprečuje mešanje zraka po višini. 

 

Priporočamo, da:

  • ne kurite lesa v pečeh in kaminih, če imate druge možnosti ogrevanja,

 

  • zmanjšate ogrevanje stanovanjskih in poslovnih prostorov, kjer se kot energent uporabljajo tekoča ali trdna goriva,

 

  • uporabljate javni prevoz namesto osebnih vozil,

 

  • ne kurite na prostem.

 

Zrak najbolj onesnažujejo zastarele kurilne naprave na les, še posebej, če se v njih nepravilno kuri oziroma se za kurjenje uporabljajo premalo suha drva. Z upoštevanjem navodil za pravilno kurjenje prihranimo gorivo in zmanjšamo onesnaževanje zraka.

Onesnaženost zraka z delci ima lahko pomembne vplive na zdravje ljudi. Povišane ravni delcev v zraku se pojavljajo predvsem pozimi, ko se prometu, ki je pomemben vir onesnaženosti zraka, priključijo še dodatni viri - kurišča in neugodni klimatski pogoji.

Dodajamo povezavo na priporočila NIJZ-ja za prebivalce: 

https://www.nijz.si/sl/povisane-ravni-delcev-pm10-v-zraku-priporocila-za-prebivalce

Občasne meritve so pokazale, da se prekoračitve mejne vrednosti za delce pojavljajo tudi v krajih izven območij, za katere so izdane napovedi, predvsem v dolinah in kotlinah v notranjosti države, kjer se za ogrevanje kot gorivo pretežno uporablja les. Zaradi zaščite prebivalstva je smiselno zgoraj navedena priporočila upoštevati tudi na teh območjih.

Povezava na napoved onesnaženosti z delci PM10 na spletni strani ARSO:

http://www.arso.gov.si/zrak/kakovost%20zraka/podatki/PM10_napoved.html