Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Hibridna konferenca #NoviEvropskiBauhaus@Xcenter za novo Evropo

DATUM OBJAVE 22. junij 2021
VIR Mestna občina Nova Gorica

Novi evropski Bauhaus vključuje iskanje idej za novo Evropo. Danes se je v novogoriškem Ekscentru odvila hibridna, spletna konferenca #NoviEvropskiBauhaus@Xcenter v soorganizaciji Predstavništev Evropske komisije v Sloveniji in Italiji – Milana ter novogoriškega Ekcentra, ki je z osrednjim tematskim delom in tremi delavnicami skušala poiskati doprinos goriške regije k načelom Novega evropskega Bauhausa: estetsko, trajnostno in vključujoče. Na konferenci, ki jo je povezovala Vesna Humar, koordinatorka EPK 2025, smo med drugim slišali misli Jerneje Jug Jerše iz Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji in Massima Gaudine iz regionalnega Predstavništva Evropske komisije v Milanu, doprinos in podporo predstavnikov obeh goriških občin Gorazda Božiča, vodje Kabineta župana MO Nova Gorica, in Fabrizia Orettija, odbornika za kulturo in razvoj turizma Občine Gorica (I).

 

Osrednjo predstavitev Novega evropskega Bauhausa je podala Ruth Reichstein s svetovalne skupine IDEA pri Evropski komisiji. Poudarila je, da je pobuda Novi evropski Bauhaus projekt upanja in obnove. Zgradbe danes predstavljajo 40% porabe energije. A ne gre le za to - o prostorih moramo začeti razmišljati bolje, v smeri nove ekonomije pripadanja, dostopnosti za vse ter v načrtovanje vključiti novo kvaliteto bivanja v sozvočju z naravnim okoljem. Zato med drugim v pobudi iščejo navdihujoče primere iz Evrope, razpisane so nagrade, Evropska unija pa bo izvirne prebojne projekte podprla tudi skozi evropski proračun za raziskave, inovacije ter za razvoj regij.

Dr. Andreja Kutnar je na odličnem primeru dobrih praks raziskovalnega inštituta Innorenew vodila delavnico Trajnostni materiali in gradnja. Innorenew je eden od partnerjev Novega evropskega Bauhausa, posveča pa se raziskavam in rabi lesa in drugih trajnostnih materialov. Udeleženci delavnice so kot ključni vidik izpostavili pomen povezovanja različnih strok, odprtost in dobro načrtovanje. Poudarili so pomen osveščanja in komunikacije s širšo javnostjo, da bi bolje sprejemali rabo lesa v praksi, ter se zavzeli za vključevanje novih materialov in lesa tudi pri obnovah, denimo v starejših mestnih jedrih ali pri srednje visokih zgradbah. Slovenija in Italija imata na tem področju več skupnih točk, med drugim tudi zaradi izpostavljenosti potresom in klimatskih pogojev.

Dr. Stefano Mirti je na delavnici z naslovom Izobraževanje in usposabljanje ter Novi evropski Bauhaus poudaril, da ne smemo izgubiti izjemne količine energije, ki prihaja od ljudi. Pobude “od spodaj navzgor” so namreč pomembne in jih lahko učinkovito vključimo skozi nove in družbene medije za trajnostno hibridno skupnost. Spremembam v družbi mora slediti tudi izobraževanje.

V osrednji delavnici v živo, ki jo je vodil dr. Peter Purg, se je razvila debata na temo Oblikovanja in izkoriščanja skupnih prostorov. Glavno vprašanje je bilo, kaj moramo vključevati, ko načrtujemo ali oblikujemo skupne, odprte prostore, da so lahko hkrati estetski, vključujoči in trajnostni v luči zgodovinskega in Novega evropskega Bauhausa. Zgodovinskemu Bauhausu je dodal še rusko različico Vkhutemas in poudaril, da sta bili obe šoli naravnani zelo interdisciplinarno in medkulturno.  Z upravljanjem znanja sta ustvarili odprt, dostopen in vključujoč prostor. Vkhutemas in Bauhaus sta v smislu demokratizacije dobrega oblikovanja igrala vlogo v demokratizaciji estetike: Lepo naj bo namenjeno in dostopno vsakomur!

Eden izmed glavnih zaključkov delavnice je bil, da se skozi oris izvora koncepta Bauhaus lepo vidi, kako se sodobna ustvarjalna vozlišča, kakršno je tudi Ekscenter, vpisujejo v to tradicijo - iz nje se lahko naučijo veliko koristnega, hkrati pa naj jo tudi presežejo.

 

 

Več informacij: mag. Mija Lorbek, vodja Programov Ekscenter

 
mija@ekscenter.si
www.ekscenter.eu

www.xcenter.si

 

Xcenter // Ekscenter 

Delpinova 20
5000 Nova Gorica
SI-Slovenija
t: +386 (0)5 333 40 20 (MC NG)