Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Vodji predstavništev Evropske komisije v Sloveniji in Italiji podprla obe Gorici

DATUM OBJAVE 07. julij 2021
VIR Mestna občina Nova Gorica

Vodji predstavništev Evropske komisije v Sloveniji in Italiji podprla prizadevanja obeh Goric.

Župana obeh Goric dr. Klemen Miklavič in Rodolfo Ziberna sta se včeraj v občinski palači Občine Gorica v Gorici srečala z vodjo predstavništva Evropske komisije v Sloveniji Jernejo Jug Jerše in vodjo predstavništva Evropske komisije v Italiji  Antonijem Parentijem. Srečanja so se udeležili tudi predstavniki Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje EZTS GO in italijanski poslanec Guido Germano Pettarin. Po pogovorih na goriški občini je delegacija obiskala Trg Evrope ter se srečala s predstavniki skupine Evropske prestolnice kulture 2025.

Novogoriški župan dr. Klemen Miklavič je po srečanju povedal: »Vodji predstavništev je zanimal naš projekt združevanja Goric v enotno urbano območje in projekt Evropske prestolnice kulture 2025. To je za Evropsko unijo zanimivo prav zato, ker je lahko pokazatelj, in o tem sta se strinjala oba gosta, neke nove oblike evropske integracije, ki je lahko navdih za več območij. Torej integracije od spodaj navzgor, integracije na nivoju dnevnega življenja in dela državljanov Evropske unije. Nova Gorica in Gorica sta prepletli svoje življenje v letih, odkar je Slovenija samostojna oziroma odkar se je začela vključevati v Evropsko unijo. Zato lahko govorimo o tem, da je prav Evropska unija zaslužna za ponovno združevanje nekoč že enotne regije, ki jo je razklalo 20. stoletje, stoletje vojn in sovražnih ideologij. Zdaj gledamo skupaj v prihodnost, se skupaj razvijamo ter iščemo blaginjo za naše ljudi. Tako na področju gospodarstva kulture, športa in še na drugih področjih. To sodelovanje in načrti za prihodnost so tudi zanimali obe vodji predstavništev. Predstavili smo jim tudi potrebo po neki skupni regulaciji tega prostora, torej po neki enotni obravnavi čezmejnega območja, saj nas meja depriviligira. Mi imamo neke vire, osnove, ki nam ponujajo možnost za razvoj, vendar ta naš teritorij seka meja in odvisni smo od odločitev Ljubljane in Rima. Zanimalo ju je, kako se je to odražalo v času covida, ko je bila zdravstvena tema v ospredju. Mi smo jim razložili, kako je to občutiti v smislu gospodarstva, davčne zakonodaje ipd. Zato smo ju prosili, da naj podpreta naša prizadevanja za posebno ekonomsko cono, saj imamo zanjo tudi že pravno podlago. Pozvali smo ju tudi, da nas podpreta v zbliževanju zakonodaje na obeh straneh v tem našem čezmejnem območju. Želimo postati zgledna evropska čezmejna regija, tudi za druga podobna obmejna območja v Evropi. In zato potrebujemo pomoč Bruslja. Obe vodji predstavništev lahko k temu tudi veliko pripomoreta. Prepoznala sta njuni vlogi v tem procesu, v pomoči prizadevanjem obeh Goric.«