Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Kako epidemija koronavirusa vpliva na nasilje na delovnem mestu?

DATUM OBJAVE 20. julij 2021
VIR Mestna občina Nova Gorica

Info točka za preprečevanje nasilja na delovnem mestu v Novi Gorici deluje od leta 2019. V njej nudijo osnovne informacije in svetovanje žrtvam mobinga, kako ukrepati in preprečiti nasilje na delovnem mestu.

V preteklih mesecih so na info točki opravili anketo o odnosih na delovnem mestu oziroma o spremembah, do katerih je prišlo zaradi epidemije koronavirusa. V Info točki namreč opažajo, da je v zadnjem letu manj oseb, ki so pri njih iskale pomoč oziroma nasvet.

 

Z anketo so ugotovili, da:

  • 67 % anketirancev meni, da so v zadnjem letu odnosi med sodelavci na delovnem mestu ostali enaki, 28 % da so slabši in 5 % da so boljši.
  • 56 % anketirancev meni, da so v zadnjem letu odnosi z nadrejenimi nespremenjeni, 23 %, da so boljši in 21 % da so slabši.
  • 59 % anketirancev nima ustvarjenega lastnega mnenja glede razširjenosti pojava mobinga na delovnem mestu v zadnjem letu, 28 % da je mobinga več in 13 % da je manj prisoten.

Na vprašanje, kaj so zaposleni najbolj pogrešali v delovnem okolju v zadnjem letu, so respondenti odgovorili: realno planiranje, sproščenost pri delu, svež zrak, da bi se več zavzeli za delavce, človeški odnos, delo brez mask, modernizacijo, razumevanje, da smo ljudje, ki nismo v službi samo zaradi dela in plače, manj pritiska na delavca, držanje dogovorov glede plač, več nadzora, sodelovanje, več časa za kreativnost, spontanost, zabavo, prilagoditev na delo od doma, sodelovanje, srečanja s sodelavci, druženje po službi ob praznovanjih, sestanke v živo, da bi bili ljudje in ne roboti z maskami, več spoštovanja do delavca, prostor za kajenje, več timskega dela, več druženja, boljše pogoje prezračevanja, pristne odnose, več kratkih odmorov zaradi nošenja mask, enaka merila za vse delavce, manj pogovorov o koroni, ker je to utrujajoče.

Na vprašanje, kaj bi pričakovali od vašega delodajalca, pa tega ni storil, so respondenti odgovorili: prilagoditev načina aktivnosti in dela aplikacij za delo od doma, umiritev velikih časovnih pritiskov na projektih, olajšanje dela kljub vsem ukrepom, več razumevanja zaradi covida (npr. varstvo otrok), več teambuildinga, več internih izobraževanj, zagotovitev nadomeščanja v primeru daljše odsotnosti, postavitev mej nekaterim zaposlenim, večjo stimulacijo pri plači, prilagoditev planov, plačilo opravljenih nadur in nadomestilo za uporabo lastnih sredstev, dovolj časa za odklop od vsega, vlaganje v procese dela, po zdravi kmečki pameti vzdrževati upoštevanje ukrepov brez stalnega besednega teroriziranja, vključevanje pisarniških delavcev v proizvodnjo, navodila, sodelovanje z nadrejenim, človeški odnos, manj pritiska, modernizacija, prisluhniti delavcem, hitrejšo odzivnost delodajalca, povezovanje.

 

Info točka je bila ustanovljena s pomočjo Društva Notranja Pot, podpirata jo Mestna občina Nova Gorica in sindikat SKEI. Namenjena je zaposlenim, brezposelnim, kadrovskim delavcem, študentom in drugim zainteresiranim.