Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Zajčja mrzlica tudi na Goriškem

DATUM OBJAVE 11. avgust 2021
VIR Mestna občina Nova Gorica - Kabinet župana

NIJZ obvešča o pojavu tularemije (zajčje mrzlice) v severnoprimorski regiji in z njim povezanimi primeri tularemije pri uporabnikih treh zasebnih vodovodov. Opozarjajo na možnost prenosa te redke, vendar hude bolezni s pitno vodo in na pomen zagotavljanja varne oskrbe s pitno vodo za preprečevanje prenosa tularemije s pitno vodo.

O pojavu tularemije, ki jo povzroča bakterija Francisella tularensis (F. tularensis), je NIJZ že obvestil zdravstveno službo in upravljavce vodovodov severnoprimorske regije

V severno-primorski regiji nismo zabeležili nobenega primera tularemije že od leta 1990. Letos pa je epidemiološka služba NIJZ OE Nova Gorica v mesecu juniju prejela več prijav te bolezni (do sedaj 17). Primere tularemije smo zabeležili pri osebah iz naselij: Trnovo (Mestna občina Nova Gorica); Podkraj, Višnje (Občina Ajdovščina); Grahovo ob Bači, Zadlaz - Čadrg, Zadlaz - Žabče, Podbrdo, Hudajužna, Tolmin (Občina Tolmin); Plužna (Občina Bovec).

Pri epidemiološki obravnavi primerov tularemije so do sedaj ugotovili prisotnost F. tularensis v pitni vodi (mikrobiološko preiskavo je opravil Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo v Ljubljani na treh zasebnih vodovodih (eden v naselju Višnje, dva v naselju Zadlaz-Žabče). Vodovodi so brez urejene priprave vode in ustreznega vzdrževanja. Obolelo je pet uporabnikov.

Pojav tularemije v severno-primorski regiji povezujejo z mišjim letom in obilnimi padavinami v mesecu maju.

F. tularensis se lahko prenaša z onesnaženo pitno vodo na več načinov:

- s stikom z onesnaženo pitno vodo (vstopno mesto bakterije je koža, zlasti manjše poškodbe kože, oči …)
- z zaužitjem onesnažene pitne vode (vstopno mesto bakterije je sluznica ustne votline, žrela)
- z vdihavanjem aerosola onesnažene pitne vode (vstopno mesto so pljuča).

Izpostavljenost onesnaženi pitni vodi najpogosteje povzroči orofaringealno tularemijo zaradi zaužitja vode, manj pogosto pa privede do pojava glandularne, okuloglandularne in pljučne tularemije, ki je najhujša oblika te bolezni z visoko smrtnostjo.

Pitna voda se lahko onesnaži z bakterijo F. tularensis s trupli okuženih živali ali njihovimi iztrebki bodisi pred pripravo (surova voda) ali po pripravi (pitna voda v vodovodnem omrežju).

 

   

 

 

 

 

Predstojnik: