Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Slovesnost v spomin na preminule vojake I. svetovne vojne

DATUM OBJAVE 20. september 2021
VIR Mestna občina Nova Gorica

V petek, 17. septembra 2021, je na vojaškem pokopališču v Oseku na Polanah v sodelovanju z Veleposlaništvom Ruske federacije v Sloveniji, Krajevno skupnostjo Osek-Vitovlje, KTD Osek,  Mestno občino Nova Gorica, ZZB za vrednote NOB, OZVVS in Društvom veteranov SEVER Severne Primorske potekala spominska slovesnost v spomin na ruske ujetnike in vojake drugih narodnosti, umrle med prvo svetovno vojno pri gradnji vojaških bolnišnic v Oseku za potrebe zdravljenja ranjenih in umirajočih vojakov, pripeljanih iz soške fronte med letoma 1916 in 1918.

Slovesnosti so se med drugim udeležili podžupan Mestne občine Nova Gorica Simon Rosič, član Društva veteranov Sever Severne Primorske Drago Kosmač, predsednik Krajevne skupnosti Osek Dominik Ličen, namestnik obrambnega atešeja podpolkovnik Sergej Lemešev in obrambni ateše Ruske federacije polkovnik Aleksander Mališev, ki so na pokopališču položili tudi venec v spomin na preminule vojake.

Na travniku, kjer je potekala slovesnost, v zaledju vasi Osek, je nekoč stalo 20 bolnišničnih stavb. Sam travnik pa je grob za 800 vojakov iz vseh predelov tedanje monarhije, je grob ruskih in srbskih ujetnikov, ki so se daleč od doma borili za enoten cilj: za življenje v miru in svobodi.

Ko je v Oseku delovala 10. poljska bolnišnica 14. korpusa, so v vasi pokopali povprečno 10 ljudi na mesec. Kasneje, ko je bolnica postala sanitetna postaja, pa je število umrlih naraslo, vsak mesec so imeli približno 50 pogrebov ljudi, žrtev vojne.

Ideja o slovesnosti v spomin na preminule vojake I. svetovne vojne je pri krajanih vzklila že leta 2013, leto pozneje, ob obletnici začetka 1. svetovne vojne, pa so Krajevna skupnost Osek-Vitovlje in Kulturno in turistično društvo Osek prvič pripravili slovesnost na vojaškem pokopališču. Ob letošnji slovesnosti je predsednik KS Osek-Vitovlje Dominik Ličen povedal: »Vsi si želimo, da se vojne, te grozote, ne bi nikoli več ponovile. Mir ni nekaj samoumevnega, ampak je na tem treba delati.« Izpostavil je tudi obnovitvena dela, ki trenutno potekajo za ureditev okolice vojaškega pokopališča, za kar je rkajevna skupnost prejela sredstva iz projekta participativnega proračuna. »Poudariti moram, da je bilo veliko narejeno s prostovoljnim delom krajanov, iskrena hvala vsem, ki še vedno pomagajo. Naj ob tej priložnosti povem, da želi KS Osek-Vitovlje v sodelovanju s Kulturnim in turističnim društvom Osek postaviti spominsko obeležje ruskim vojnim ujetnikom, ki so gradili objekte za potrebe vojaške bolnišnice v Oseku. Ta ideja je bila že pred leti ustno izražena, sedaj pa bi radi zamisel tudi uresničili v sodelovanju z ruskim narodom, saj lahko samo prijateljstvo, razumevanje in zaupanje pripeljejo do končnega uspeha v skupno dobro za vse. Želimo si, da bi naslednje leto tukaj na Polanah že lahko občudovali zastavljen projekt in se v večjem številu udeležili tega tradicionalnega obeležja.«

Član Društva veteranov Sever Severne Primorske Drago Kosmač se je na slovesnosti zahvalil vsem, ki so prišli in počastili preminule vojake z željo, da se taki dogodki ne bi več ponavljali. »Upam, da se bo ta želja uresničila, čeprav je v svetu veliko kriz in nimamo ravno dobrega občutka, da bi naše želje lahko bile uresničene. Ob tem pa bi se rad zahvalil Krajevni skupnosti Osek-Vitovlje, da vsako leto pripravi ta dogodek ter seveda tudi praporščakom in drugim, da ste prišli na to slovesnost. Želja je, da bi ta slovesnost postala še večja, da bi se nam pridružila tudi druga društva, ki negujejo spomin na 1. svetovno vojno, pa tudi druge države, ki imajo tu pokopane svoje vojake. Gre za lepo prireditev, ki opominja in spominja na grozote vojn.«

Novogoriški podžupan Simon Rosič, pa je poudaril: »Zgodovina je močno zaznamovala te kraje, ki se nahajajo na stičišču zahoda z vzhodom, na stičišču romanskega in slovanskega sveta. Tekom prve svetovne vojne je v naših krajih vihrala soška fronta, na kateri se je borilo več kot 20 različnih narodov. Na to opominjajo številni nagrobniki, pokopališča, strelni jarki, kaverne in nenazadnje poljska bolnišnica, ki so jo zgradili ruski vojni ujetniki. Soška fronta je spomin na trpljenje, hkrati pa opomin, da se nikoli več ne zgodijo take grozote. In naša odgovornost je, da poslanstvo miru prenašamo na mlajše rodove. Komponenta zgodovine bo pomemben del vsebine Evropske prestolnice kulture, ki jo bo leta 2025 gostila Nova Gorica z Gorico. Obe mesti imata jasen cilj – to je skupna prihodnost, vsi mi pa moramo biti arhitekti mostov povezovanja in nikakor ne arhitekti raznoraznih zidov ali žičnatih ograj. Zgodovina naj nas združuje in ne razdružuje. Naredimo vse, kar je v naši moči, da bo prihodnost boljša, čista, svetla, predvsem pa mirna.«

Kot so na slovesnosti poudarli vsi govorci, naj ta ne bo samo spomin na tiste težke, moreče dni, naj bo tudi opomin, da bomo le s skupnimi močmi, povezani z enotnostjo, s prijateljstvom in z ljubeznijo, lahko gradili boljši svet, boljši jutri, v katerem ne bo vojne in sovraštva, temveč naklonjenost, sprejemanje in človečnost.