Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Učna pot ob reki Vipavi – med lepotami doline ali med odpadki?

DATUM OBJAVE 07. oktober 2021
VIR Mestna občina Nova Gorica

 

Prebivalci Vipavske doline smo lahko upravičeno ponosni na lepote naše doline in njene naravne danosti. To bogastvo nam je zaupano v varstvo, da ga ohranimo tudi za naše potomce in da ga bomo mi in obiskovalci lahko še dolgo občudovali.

 

Med lepotami Vipavske doline nas vodi že kar nekaj tematskih poti. Kmalu se jim bo pridružila učna pot ob Reki Vipavi, ki nastaja v okviru projekta VIPava in ki bo osredotočena na naravna bogastva doline. Pot spremlja tok reke Vipave od njenega izvira do prehoda v Italijo. Na poti bodo obiskovalci lahko spoznali marsikaj novega o reki Vipavi: zakaj je tako pomembno ohranjanje njene obrežne vegetacije, kako lahko izboljšamo razmere za ribe v reki, s katerimi redkimi in ogroženimi vrstami si še delimo dolino, katerim delčkom doline se zaradi občutljivosti njenih prebivalcev raje izognimo … Rdeča nit poti so vrste in habitatni tipi, ki jih varujemo v okviru omrežja Natura 2000. Za prijetno in sproščujočo pot je zelo pomembno tudi, da vzdržujemo negovano, sonaravno in čisto krajino. Vabimo vas, da nam pri tem pomagate tudi vi.

Obiskovalce pozivamo, naj bodo pri svojih obiskih naravnega okolja tihi, uvidevni, naj se držijo utrjenih poti, naj ne trgajo cvetja in naj svoje odpadke odnesejo s seboj. Poskrbijo naj, da s svojim obiskom učne poti ne bodo motili ostalih obiskovalcev s hrupom ali jih ogrožali s prevelikimi hitrostmi in z rabo neprimernih prevoznih sredstev (motorji, štirikolesniki itd.). Pot je namenjena pešcem in kolesarjem. Vse uporabnike poti še posebej prosimo za strpnost in pazljivost na odsekih, ki jih za dostope do polj uporabljajo tudi kmetje in na koščkih poti, ki potekajo po lokalnih cestah.

Posebej pomembno vlogo pri vzdrževanju krajine imajo domačini in lastniki ali najemniki zemljišč. Brez njih ne bi bilo kulturne krajine, kot jo poznamo – z vzdrževanimi polji, mejicami in potmi ... Nasprotno pa imajo zelo negativen vpliv dejavnosti kot so odlaganje gradbenih in drugih odpadkov in zelenega odreza z vrtov, vožnja po priobalnih zemljiščih, razgaljanje tal ob vodotokih in posegi v obrežno vegetacijo, ki jih bi jih pravzaprav smeli opravljati le, v kolikor imamo ustrezna soglasja.

  

Foto: arhiv Zavoda RS za varstvo narave

 

Nedovoljeni in neustrezno izvedeni posegi v obvodno vegetacijo zelo škodijo naravi in posledično tudi človeku. Za vsak poseg na vodnih in priobalnih zemljiščih (tudi poseg v obvodno vegetacijo) je potrebno dobiti vodno soglasje, na območju Nature 2000 tudi dovoljenje za poseg v naravo, v primeru posega pa še krčitveno dovoljenje.

Vnašanje raznovrstnih odpadkov in zelenega odreza v naravno okolje prinaša tudi veliko tveganj za vnos ali širjenje invazivnih tujerodnih rastlin. S širjenjem teh vrst pa upada pestrost domorodnih organizmov, višajo se stroški obdelave in vzdrževanja, upada kakovost ali količina pridelka, pogosto pa imajo te vrste tudi negativne vplive na zdravje ljudi in živali.

     

Foto: R. Cotič in arhiv Zavoda RS za varstvo narave

 

Odpadki nikakor ne sodijo v naravo. Čeprav si gotovo nihče ne želi, da bi naša dolina postala podobna smetišču, pa raznovrstni odpadki še vedno (pre)pogosto pristanejo v naravi. Na rečnih bregovih ovirajo naravne procese, onesnažujejo prst in vodo, negativno vplivajo na stabilnost bregov in na pretakanje vode, močno kazijo izgled krajine in povzročajo visoke stroške za sanacijo stanja. Negativni učinki in stroški se še povečajo, če z odpadki v naravo nevede vnesemo tujerodne invazivne vrste.

 

Da bi se izognili vsem negativnim vplivom, ki jih povzročajo odpadki v naravi, imamo vsi možnost, da komunalne odpadke brezplačno oddamo v najbližjem zbirnem centru, kjer bodo zanje ustrezno poskrbeli. Na območju naše občine so zbirni centri v naseljih Branik in Prvačina, kjer lahko oddamo naslednje odpadke: kovine, les in zeleni odrez, kosovne odpadke, steklo, embalažo, papir in elektronsko opremo, pnevmatike v manjši količini, odpadna zdravila, obleke, obutev …

 

Lokacije in urniki:

 

Zbirni center Branik 

 

Zbirni center Prvačina 

  • Na lokaciji

CERO Nova Gorica

    pa lahko oddamo tudi gradbene odpadke, večje kose kosovne plastike in večje količine zgoraj naštetih odpadkov

Občani občin Nova Gorica, Brda, Kanal, Miren-Kostanjevica, Renče-Vogrsko imajo možnost na enem mestu brezplačno oddati praktično vse vrste komunalnih odpadkov, vključno z nevarnimi odpadki iz gospodinjstev. Na zbirnem centru CERO Nova Gorica je možna tudi oddaja nekaterih gradbenih odpadkov (po ceniku) in klavničnih odpadkov.

 

Naše okolje je odraz nas samih – s skupnimi močmi bomo še naprej uživali v lepotah Vipavske doline.